Nejlepší česká vytrvalostní běžkyně se připravuje na svoji premiéru v sérii maratonských Majors. TCS New York City Marathon je jedním ze šesti nejprestižnějších maratonských závodů na světě (spolu s Berlínem, Bostonem, Chicagem, Londýnem a Tokiem) a v neděli na jeho startovní čáře bude stát také Eva Vrabcová-Nývltová. Pro českou jedničku půjde o druhý maraton ve třech měsících. Na mítinku elitních atletů v ředitelství závodu v MidTown Manhattan hotelu se dva dny před startem Eva svěřila se svými předzávodními pocity.

Eva Vrabcová-Nývltová nepoběží v New Yorku poprvé, v červnu si v Central parku vyzkoušela New York Mini 10K, desetikilometrovou trať tehdy prolétla v čase 33:18 a New York ji uhranul. „New York je pro mě prostě jiný svět. Jenom být tady je pro někoho, kdo pochází z malého českého města, naprosto neskutečné,“ říká Eva.

Start newyorského maratonu je v plánu v neděli dopoledne, ženy startují v 9.20 tamního času, tedy 14.20 středoe­vropského. Příležitost startovat na jednom z největších světových maratonů byla pro Evu vynikající motivace. „Trénovala jsem i po příletu do Ameriky, ale trochu mě zbrzdil nedostatek spánku kvůli časovému posunu a drobná bolest v jedné noze. Taky znám zdejší trať, je poměrně kopcovitá a přebíhá se přes několik mostů, ale i přesto se na závod strašně těším a doufám, že podám co nejlepší výkon,“ dodala česká reprezentantka a členka RunCzech Racing týmu.

Eva Vrabcová-Nývltová na jaře kvůli zranění nemohla startovat na Volkswagen Maratonu Praha. Na začátku srpna už v plné síle zazářila na maratonu na mistrovství světa v atletice Londýně, kde si s časem 2:29:56 vylepšila osobní rekord a obsadila 14. příčku.

Tisková zpráva