Sluníčko a 15°C, co víc si mohlo více než 2000 běžců ve Frýdku-Místku přát. Kromě hlavního závodu na 10 km a závodu mílařů na 3333 m se konalo mnoho dětských běhů. Pepa Nejezchleba opět odvedl se svým týmem skvělou práci.

Na start desítky nastoupilo 778 běžců a běžkyň. Letos se nikdo z české špičky a výborných Ukrajinců neobjevil a tak vítězství slavil teprve 20letý Marek Chrascina z TJ TŽ Třinec za 31:12. Na druhém místě doběhl Tomáš Navrátil (AK Kroměříž – 31:31), třetí místo bral Robert Míč (VSK Univerzita Brno – 31:37).

„Výborný závod, skvělé podmínky, jsem rád, že jsem si tady udělal osobák,“ komentoval svůj výkon vítězný Marek Chrascina.

„Tak nějak jsme se ve vedoucí skupině roztrhali až v náběhu do třetího kola. Dnes se mi vůbec neběželo dobře, nějak jsem se při závodě necítil. Tempo na začátku bylo dobré, po startu na táhlé rovince foukalo celou dobu proti, takže jsem se radši schoval ve skupince. Urvali jsme se pak myslím čtyři a běželi spolu. Chtěl jsem potom zkusit zrychlit, ale vůbec to nešlo a při náběhu do posledního kola jsem naopak začal ztrácet. Kluci trochu poodběhli a už to nešlo dotáhnout. Naopak jsem za sebou cítil, že tam někdo je, ale nechtěl jsem se zbytečně otáčet. Poslední kilometr a půl se mi podařilo konečně se rozběhnout, začal jsem stahovat i Tomáše Navrátila přede mnou, ale už to bylo daleko. Tak jsem hlavně nechtěl přijít o třetí místo, v poslední zatáčce jsem zahlédl, že Tomáš Lichý je na mě nalepený, takže bylo potřeba zasprintovat. Cíl byl naštěstí už blízko a podařilo se mi udržet třetí příčku. Časově spokojený nejsem, už jsem tu běžel mnohem rychleji, ale soupeři dnes běželi velmi dobře. A potřetí za sebou třetí místo, no asi je mi to tu souzeno,“ povídal Robert Míč.

Mezi ženami se prosadila vítkovická Simona Vrzalová (SSK Vítkovice) a závod vyhrála v pěkném čase 34:27. Dlouho se s ní ve skupině držela i nestárnoucí Petra Kamínková (Svatý Kopeček), která odvedla velký kus práce a čas 34:56 jí byl krásnou odměnou. Třetí doběhla Adéla Stránská (INOV-8 team – 35:51).

„Do Frýdku-Místku jsem přijela z nedávného soustředění v Tatrách, kde zase brzy odjíždím. Běželo se mi skvěle. Hlavně, že je můj trenér s časem spokojený,“ smála se v cíli Simona Vrzalová.

Výborný výkon podal 62letý Saša Neuwirth, když vyhrál svou kategorii za skvělých 38:34.

Závod mílařů vyhrál René Sasyn (1.Běžecký Jablunkov – 10:09). Mílařky ovládla Eliška Surmová (SSK Vítkovice – 12:02).

Výsledky