Stejně jako vloni čtyři závody se třemi starty následujícími po sobě v hodinových rozestupech, pětka a desítka společně, připravili pořadatelé letošního Vyking krosu a Vyking trailu ve Svratce na Vysočině.

Zcela zásadní změnou bylo místo startu a cíle. To bylo přemístěno z místního podniku Mars o půl kilometru proti proudu řeky Svratky, k místním hasičům. S tímto souvisela i další zásadní změna, a to přenesení tratí krosu, pětky a desítky, do kopce, v kterém dobíhali trailaři, půlmaraton a maraton. Vloni byly krosové tratě v úvodu trialových. A to byl jak bude dále uvedeno letos v závěru mazec. Pořadatelé za rok slibují přemístění závodu opět k zámečku Karlštejn, který je nad městečkem a kolem, kterého trailaři v úvodu probíhali.

My jeli z východočeských nížin, kde bylo krásné slunečné počasí. Ve Svratce celý závod pod mrakem, místy mlha. Když jsme po závodě vyjeli cca tři kilometry z města opět jenom Slunce.

Trailové tratě nabídly nejatraktivnější monumentální pasáže Žďárských vrchů. Poctivý půlmaraton měl součet stoupání sedm set metrů, maraton dokonce přes 1400, a zavedl vytrvalce mimo jiné ke Zkamenělému zámku, Milovským Perničkám, Čtyřem Palicím a přes nejvyšší vrchol Devět skal až do nadmořské výšky přes osm set metrů, tam byly dvě třetiny půlky. Do cíle se nešlo nejkratší cestou, ale v závěru čekala orientační kombinace turistické zelené, žluté a vlastního značení. Maratonci se u Čtyř Palic z půlmaratonského okruhu odpojili a dali si trať vedoucí mimo jiné přes Krásné a Sněžně k Devíti skalám, kde se zase obě trasy spojily.

Vloni vyhrál maraton za 3:47h brněnský veterán Aleš Palo. Před dvěma roky za 3:24h Jirka Čípa a ten si po roční pauze přijel pro další vítězství. Letos zapsal – 3:37h. Druhý Daniel Rubiš 3:39h a třetí Daniel Kučera 3:47h. Muže nad 45 let vyhrála Jakub Hájek za 4:31h.

Nejlepší maratonkyní byla stejně jako vloni celkově sedmnáctá Tereza Procházková z Ořechova za 4:54h (vloni 4:48), druhá celkově byla vítězka veteránek Jana Brýdlová za 5:19h a třetí Tereza Čermáková za 5:21h.

Půlku dal nejrychleji třicátník Zdeněk Černý za 1:28h, nej mladý zapsal 1:34h – Filip Holík, veterány nad 45 let vyhrál Vladimír Lederer za 1:44h. V ženách byla nejlepší veteránka Taťána Straková za 1:44h před nejlepší mladou Barborou Turbakovou – 1:52h.

Právě společný konec trailů protínala několikrát trať krosů a pro některé především prvo běžce – trailaře na trati to byl v této fázi pořádný oříšek. Pořadatel upozornil půlmaratonce před startem, že se dobíhá po vlastním značení. Ale na to již trailaři narazili čtyři kilometry před cílem, ale ve skutečnosti to bylo značení tratí krosů. „Uviděl jsem mléko přes cestu, tak jsem si říkal, že to je to značení jak řikali na startu a běžel a běžel. Bohužel jsem s sebou strhl ještě asi pět dalších běžců a závod jsme si prodloužili o cca čtyři kilometry,“ ličíl v cíli s úsměvem nečekané zážitky jeden z nováčků na trati půlky a nebyl zdaleka sám.

I nejeden ze zkušených účastníků tohoto závodu byl v šoku : „Těm nováčkům se fakt nedivím, že bloudili. Já byl také vykulenej z toho, když najednou máš mlíkem zatarasenou cestu, člověka to hrozně moc znejistí a vážně si nevybavuju, že by o tom něco říkali, jen o té ceduli, která odkláněla v úplném závěru k cíli.“

K osobnostem závodu stejně jako vloni patřili manželé Doubkovi z Prahy. Před rokem šli spolu maraton v čase nad 10 hodin. Letos se rozumně rozdělili. Darina si za necelé čtyři hodiny, teda včetně bloudění, dala trasu půlky. Její manžel Zdeněk časem rovných osm hodin uzavíral už za tmy maratonské pole. Ale kousek před ním byl třeba další známý pražský maratonec Tomáš Ulma za 7:33h a za 7:37h Andrea Kolomá.

Podobné délky tratí, navíc se závodem štafet na maratonu, nabízí na úředně změřené silniční trati v sobotu 18. listopadu partnerský závod Vykingu – Sršský maraton, půlmaraton a čtvrt maraton, který má společný start všech závodů v obci v sousedství Pardubic v 10 hodin. A tady opravdu nelze kufrovat.