Jak tě to napadlo, kroužit na trati Starobělských Lurd 24 hodin?

Nápad se zrodil jen tak z plynoucího rozhovoru v Běžecké škole Ostravy-Jihu, kdy jsem se zmínil, že by bylo zajímavé běžet Starobělské Lurdy celých 24 hodin. Takže nápad vzešel jen tak z ničeho nic.

Nebál ses sám v noci v lese?

Většinou jsem sám nebyl. Možná 10 koleček jsem běžel úplně sám. Po většinu doby mě doprovázeli přátelé a jeden i s fotoaparátem. Franta z běžecké školy. Takže strach já ze tmy nemám, ani z nebezpečí. Běhávám v noci po Beskydech v rámci akce 32 vrcholů Moravskoslezských Beskyd.

Měl si nějakou krizi?

Ne, kupodivu žádná krize nepřišla, jen nohy bolely, ale to je normalní při ultra. Rozhýbal jsem je chůzí a následovně sprintem při závodním kolečku s čipem a pak v posledním okruhu.

Běžel jsi bez trika, proč?

Je to má image a navíc jsem fanouškem Honzy Čupy, velkého to otužilce z Lysé hory.

Jak jsi měl zajištěné občerstvení, prý ti ho někdo ukradl?

Přinesl jsem si sebou balení neperlivé vody a kofoly, kterou mi při stmívání někdo zcizil. Naštěstí jsem s sebou měl i půllitrovou láhev kolem pasu a v batohu dvoulitrový hydrovak. Navíc nedaleko Koliby teče v lese pramenitá voda. K jídlu jsem měl v batohu různé energetické tyčinky, oříšky, rozinky, banány a sušené plody. Kromě toho jsem byl domluvený s kamarádem, který mi bude dělat support na LH24, že mi přiveze kuřecí vývar a teplý čaj a ještě něco na zub.

Kolik kilometrů jsi vlastně naběhal?

Naběhal jsem celkem 42 okruhů dlouhých 3,2 km. Navíc mezi cílem a startem je asi rozdíl 40 metrů, takže asi něco kolem 136 km, GPS mi ukázala 130,12 km. Bral jsem to jako výzvu, ale na příští rok mám v plánu dát 100 okruhů. Takže taková hezká 48 hodinovka.

Co bys chtěl letos ještě odběhat a jaké máš plány pro příští rok?

Letos bych chtěl konečně zdolat všech 32 vrcholů Moravskoslezských Beskyd. Trasa je dlouhá cca 134 km. Z Mostu u Jablunkova od ŽST přes 32 tisícovek s cílem v sedle na Pinduli u autobusové zastávky. Převýšení je větší než má legendarní Beskydská sedmička. To celé chci zvládnout za 24 hodin.

Příští rok bych rád proběhl všech 72 vrcholů Jeseníků. Chtěl bych zkusit běžet z Ostravy na Lysou horu a stejně tak i na Praděd. Další mojí výzvou bude běh z Ostravy do Stříbra na Tachovsku. Takže uvidím co nakonec stihnu.

A co holky?

Zatím jsem nenašel tu pravou. Tak třeba na ni natrefím při některém z mých běhů.