Jak naznačili, tak splnili. Podzimní běh Olympu zapsal ve dvanáctém vydání účastnický rekord, 554 běžců ve všech kategoriích. V areálu Olymp CS MV ve Stromovce bylo v sobotu hodně rušno a k vidění solidní výkony zejména mládeže, atletů, co si odskočili do lehkého terénu.

Okolo atletického stadionku se tu kope, neboť se (snad) v nejbližších dnech chystá umělé osvětlení, takže šéf závodu Jindřich Linhart musel natočit tratě trochu jinak než v minulosti. Ale zvládl to bez potíží, delší okruh vyvedl tradičně za plot do Stromovky podél ramena Říčky a přes hlubokou louku k trati, kratší vnější nabídl cik cak cílový koridor i přeběh beachvolejbalo­vého kurtu.

Pražský pohár běžeckých nadějí (i dospělý Pražský běžecký pohár, kam zdejší podnik zatím nepatří) už tvoří hodně početnou komunitu, k tomu přijeli běžci i z daleka a atmosféra byla velmi rušná. Cílové koláčky museli dokonce pořadatelé v závěru nahrazovat vánočkou, taková byla sháňka.

„Já budu jen fandit, čeká mě jiná práce,“ omlouval se překážkářský šampion Petr Svoboda, který se chystal na trénink do haly. Potkat jste tu mohli i další hvězdy české atletiky.

A startovní výstřel počkal i na trojici španělských běžkyň, které přijely do Prahy na výlet, zpestřený závodem. Jenže letadlo mělo zpoždění, v autobuse je zdržel ještě revizor, stihly jen poslat sms. Ale Stromovku si užily, i když musely nakonec běžet celou delší trať s muži.

Ženy čekaly 3, 24 km a výhru si zajistila juniorka Bára Stýblová (12:18) z Berouna, která se chystá příští týden na „přespolní“ kvalifikaci. „Na kamenech na cestě jsem si ještě lehce zvrtla kotník, tak doufám, že to bude v pořádku,“ říkala. Za ní skončila „dospělá“ pacovská Petra Kotlíková a třetí dorostenka Anna Málková z SK Jeseniova.

„Jsem členem Olympu, trénuju s Kerteamem a tak jsem nemohl chybět,“ usmíval se vítěz (18:19) Jan Procházka, orientační běžec a šestinásobný vítěz Velké kunratické.

„Závod byl hodně svižný, vůbec jsem se nešetřil. Navíc už tolik neběhám, takže mi to dalo hodně zabrat,“ říkal v cíli 5,54 km. Trať zvládl i s hladkou podrážkou. Druhý skončil s odstupem plzeňský Vlastimil Šroubek, třetí Michal Řežábek ze Spartaku Praha 4.