Vítkovičtí atleti Jakub Zemaník a Simona Vrzalová vybojovali titul na Mistrovství České republiky v přespolním běhu v Dlouhoňovicích na Ústeckoorlicku.

Muži si to rozdali na trati dlouhé 10 km, ženy 8 km a mílaři na 4 km.

V nejdelším závodě diktoval tempo Jakub Zemaník, aby pak zvítězil v čase 33:07. Obhájce titulu Jiří Homoláč doběhl druhý – 33:16. Třetí skončil Dominik Sádlo – 33:41.

Mezi ženami se vyvíjel závod podobně. Brzy po startu se na čele vytvořila čtyřčlenná skupina Stewartová, Mäki, Sekanová a Vrzalová. Později se utrhla dvojice Stewartová s Vrzalovou, v závěru však měla zkušenější Vrzalová více sil. Na posledním kilometru Stewartové poodběhla a zvítězila v čase 29:55. Obhájila tak titul z loňského roku. Druhá Moira Stewartová doběhla za 30:09. Třetí skončila Lucie Sekanová – 30:21, čtvrtá pak Kristiina Mäki – 30:35.

V závodě mílařů udávali tempo Jan Friš s Filipem Sasínkem daleko před ostatními závodníky. Zkušený Sasínek však nedal Frišovi šanci, v druhém kole zrychlil a v pohodě si doběhl pro svůj první krosový titul mezi muži – 12:59. Jan Friš druhý za 13:10 a pro třetí místo si překvapivě doběhl Tomáš Kubelka – 13:16).

Výsledky