Rohálovská desítka patří mezi běžecké akce, na které se závodníci rádi vracejí. Přijížději do Prusinovic nejen za dobrou atmosférou moravského závodu, ale také si otestovat, jak jsou na tom po zimní běžecké přípravě.

Tento závod je už devatenáct let spjat se jménem Ondřeje Němce a kdo více by nám k němu mohl říci, než právě on.

Ondro, jaká je vlastně historie Rohálovská desítky, jednoho z nejpopulárnějších závodů v republice a jak vůbec vznikla?

Závod vznikl v roce 1994, krátce před tím jsme v roce 1993 s kamarádem Jardou Rysem uspořádali běh na Sv. Hostýn. V Holešově se v minulém režimu běhal populární Běh Únorového vítězství (17km). Po revoluci zanikl, vznikl termínový prostor a v Prusinovicích, kde jsem se usadil po angažmá ve Vítkovicích, jsem našel vše, co každý závod potřebuje – podporu Obecního úřadu a dobré zázemí. První čtyři ročníky se ještě běžela dvacítka, od roku 1998 desítka, která je bližší pro širší okruh běžců.

Proč se jmenuje Rohálovská, když se běhá v Prusinovicích?

Prusinovice mají přezdívku Rohálov, která zřejmě vznikla podle býčích rohů ve starém znaku obce.

Kolik lidí se závodu zúčastnilo v loňském roce a jak to s účastí vidíš letos?

V loňském roce se zúčastnilo v hlavním závodě rekordních 434 běžců + 230 startujících v závodech dětí a mládeže. Letos do účasti promluví počasí, pokud vyjde jsme připraveni zvládnout až 600 běžců, pro 500 máme připravenou pokladničku z Rusavské keramiky, běžecké ponožky Asics, pamětní nášivku závodu a vyhlášený rohálovský guláš.

Jak je závod zabezpečen finančně – podařilo se vám sehnat nějaké velké sponzory?

Nedáváme si převratné cíle, závod zabezpečujeme regionálními sponzory. Hlavním partnerem je Asics.cz, významně přispívá Obec Prusinovice pod vedením starostky Květoslavy Smolkové, záštitu nad závodem převzal poslanec PSPČR pan Pavel Svoboda, rodák ze sousední vesnice Pacetluky. Poděkování však patří i všem ostatním a nesmím zapomenout vyzvednout dobrovolné pořadatele, kterých je v den závodu v akci přes stovku, nepostradatelní jsou hasiči, rozhodčí a další.

Kdo drží v mužské i ženské kategorii nejrychlejší časy?

V kategori žen Petra Kamínková AK Olomouc 34:37 z roku 2002 a Ezekiel Jafari Ngimba Tanzánie (AK Kroměříž) 29:26 z roku 2009.

Vypsali jste nějakou prémii za případný traťový rekord?

Za traťové rekordy jsou vypsány prémie 2012,–Kč.

Kdo budou největší favorité letošního ročníku? Objeví se na startu i náš, v současné době nejlepší vytrvalec, Milan Kocourek?

Vítězství obhajuje Jan Kreisinger z AK Kroměříž, největšími soupeři mu budou běžci z maďarského Benedek teamu, jména zatím neznám. Milan Kocourek se rozhodl startovat na MČR v hale, které je ve stejném termínu, na 3 000 a 1 500m, ale ještě se uvidí. Účast plánují dva přední čeští běžci Vít Pavlišta – mistr republiky v běhu do vrchu a Robert Krupička, který se připravuje splnit olympijský limit v maratonu.

Bez šance nejsou ani další běžci AK Kroměříž Kuba Bajza, Martin Frei, Tomáš Blaha, překvapit může Martin Kučera a pokud se uzdraví, tak i Jirka Homoláč, který loni skončil třetí, oba z VSK UNI Brno. Největší osobností na startu ovšem bude, pokud přijede jak slíbil, Jan Pešava, čerstvý čtyřicátník, který v roce 1998 zaběhl 10km za 27:48 (český rekord) a 5 km za 13:26 !!

V kategorii žen je jasná favoritka Petra Kamínková, která v Prusinovicích vyhrála již jedenáckrát! Z Maďarska by měla přijet Réka Batai, slyšel jsem o možném startu Radky Churáňové, což by byla vážná kandidátka na celkové prvenství. Také jsem zvědavý na formu 13leté Carmen Beshirové se kterou mám uzavřenou malou sázku …

Připravili jste letos pro závodníky nějaké novinky?

Novinkou letošního ročníku je možnost vyzkoušení, zapůjčení na závod, běžeckých bot Asics z letošní kolekce, dále rozšíření kategorií na muži 55 – 59 let, ženy 55 – 59 let, ženy nad 60let a kategorie pro borce s hmotností nad 100 kg – po kontrolním převážení. Letos bude rovněž snímán mezičas na 5 km, je o 24 m níž, než je start.

Budou nějakým způsobem značeny jednotlivé kilometry?

Jednotlivé kilometry budou značeny jak vodorovně, vápnem na vozovce, tak svisle formou tabulí 50×50cm, které budou umístěny po pravé straně silnice.

Pořádáte i nějaké přidružené závody pro příchozí nebo pro děti?

V předprogramu jsou zařazeny všechny věkové kategorie dětí a mládeže. Prezentace těchto kategorií je přímo u startu v kulturním domě, kde bude zároveň probíhat pro děti doprovodný program, který zajistí středisko volného času TYMY Holešov.

Jaké máte pro nás závodníky připravené počasí? Letošní únor je hodně mrazivý.

S počasím nemám problém, věřím, že bude stejně příznivé jak v uplynulých 18. ročnících, každou neděli chodím do kostela, abych si toho nad námi neznepřátelil. Nakonec se za pár dní všichni, kteří přijedou do Prusinovic, přesvědčí sami.

Těšíme se na Vás!

Web závodu