Spousta běžců s nadcházejícími chladnými a mrazivými dny věší běžecké kecky na hřebík a nechává je až do jara odpočívat. Na sport venku jim přijde zima, připadá jim, že bacily v tomhle počasí lítají venku jako draci a že je bezpečnější se v téhle roční době věnovat něčemu jinému nebo prostě jen po vzoru medvědů a jiné zvěře hibernovat. Nevědomky se tak připravují o jedno z nejlepších běžeckých období roku. Jak to?

1. Prostor

S klesajícími teplotami prořídnou davy na chodnících i lesních pěšinách. Čím hnusněji je venku, tím míň lidí potkáte, až nakonec zbudete jen vy, pejskaři a nejzatvrzelejší rybáři. Ve chvíli, kdy se nemusíte soustředit na to, abyste do nikoho nevrazili a aby nikdo nevrazil vás (nebo vás nepřejel), se můžete víc soustředit sami na sebe. Na to, jak úžasný pohyb běh je, jak vaše tělo pracuje, jak pracují vaše svaly, co se s každým odrazem děje. Je to ideální doba na dosahování běžeckého zenu – těch vzácných a úžasných momentů, kdy dokážete vytěsnit pětiproudou dálnici v hlavě a jen být (a běžet).

2. Okolí

Zářivé barevné listy nám už opadaly, ale i tak je pořád na co koukat – nebe začíná mít v jasné dny tu neskutečně modrou barvu a hvězdy září o poznání jasněji. A ten pohled, který se vám naskytne, když se slunce nečekaně prodere šedými mraky, aby vám ozářilo – byť třeba jen na okamžik cestu – ten je k nezaplacení. A co teprve až napadne sníh, to je nádhera.

3. Komfort

Určitě se najde dost takových, kteří rádi běhají v parnu. Zároveň je ale dost nás, co se v létě dusíme a valí z nás potoky potu, takže s sebou musíme tahat vodu, kterou do sebe lijeme, aby z nás pak mohly téct ještě mohutnější potoky… A teď konečně nemusíme! Konečně stačí dvacka do kapsy na případnou láhev od benzínky nebo z večerky, když se venku zdržíme dýl.

4. Křupání

Zmrzlé listí pod nohama. První vrstvy sněhu. Ledová krusta. Jakmile začne mrznout, změní se běhání v jeden úžasný koncert (a když přijde ledovka, je to ideální prostor pro procvičení vulgarismů případně naopak pro mentální trénink k jejich naprostému vymýcení z osobního slovníku).

5. Test vybavení

Kdy jindy si můžete tak pohodlně otestovat tolik vrstev oblečení naráz? Nebo čelovku, aniž byste museli vstávat ještě před slepicemi nebo strašit do noci? A co teprve boty? Jaro a léto se můžou jít se svými podmínkami klouzat – bahno, voda, mokré kameny, sníh, led, teprve tehdy s jistotou oddělíte (obuvnické) zrno od plev.

6. Něco končí, něco začíná

Nevydařila se vám letošní sezóna? Nestíhali jste, jak jste chtěli? Nevyšly vám závody nebo jste nesplnili cíle? Teď už je to jedno, stejně jako včerejší noviny, i letošní sezóna se pomalu a jistě stává minulostí. Přišel čas začít přemýšlet o novém běžeckém roku – je to čas okamžiků počítačového hrdinství, kdy se můžeme se zatajeným dechem a bušícím srdcem hlásit na velké závody, kdy si můžeme stanovovat bláznivé a bláhové cíle a s čistým štítem s vyraženým logem 2018 se pustit do jejich plnění.

7. Váha

Máme před sebou nejrozežranější měsíc roku. Měsíc Mikulášů, Vánoc, vánočních večírků a oslav Silvestra. Nic z toho se neobejde bez hromady jídla a pití, které je nutné zajíst, aby vám nebylo blbě a logicky poté zapít, aby vám to neviselo v krku. Je fuk, jak moc bojujete, vždycky se najdou nějaké ty babičky, maminky a tetičky, které prostě nemůžete urazit a musíte to sníst. Na druhou stranu je to o důvod víc, proč v téhle době rozhodně nepřestávat běhat. (Dvě deci vína spálíte zhruba za 30 minut, 100 g cukroví za 40 – pamatujte na to, až se vám nebude z vyhřátého klobouku ani trochu chtít.)

8. Zimní depka

Když se zkrátí dny, ubude slunečního svitu a nebe získá někdy i na pár měsíců jediných snesitelných padesát odstínů šedi, začne vystrkovat růžky zimní depka. Zní to jako jedna z mnoha výmluv, nicméně sezónní afektivní porucha skutečně existuje a běhání je ideální způsob, jak s ní bojovat – endorfin, hormon štěstí vyplavovaný do mozku při fyzické zátěži se k zimnímu spánku naštěstí neukládá.

9. Návraty

Nic se nevyrovná sprše po pořádně vymrazenému běhu, a co teprve kombu sprcha a čaj (nahraďte libovolným oblíbeným teplým nápojem). Žádné vedro a následné zchlazení nemůže mít tak příjemný efekt, jako když se konečně zahřejete poté, co jste venku mrzli. V žádném jiném ročním období nevydrží podoběhový efekt tak dlouho, jako v zimě (protože nikdy jindy tak dlouho nebude rozmrzat).

10. Vůně

Jakmile teplota klesne k nule, vzduch začne docela jinak vonět. Příslibem zimy, Vánoc a sněhu. Nadechněte se pořádně – cítíte, jak vzduch štípá v nose, puse, krku, v průduškách a furt dál? Vnímáte, jak vám putuje tělem? Ještě jste tady, ještě jste živí, ještě můžete. Tak na co čekáte? Běžte!