Také letos se mohli běžci v prosinci účastnit městských běhů zařazených do série ČEPS Christmas Night Run. Po Ostravě a Olomouci se finále konalo stejně jako loni v Praze. Mezi muži byl nejrychlejší Jakub Skalka, ženám vládla Barbora Radová.

O závod byl velký zájem, několik dní před závodem museli pořadatelé ohlásit, že je všech 1300 startovních čísel vyprodáno. Ti, kteří se přihlásit nestihli, mohli nakonec litovat. Běžce totiž přivítalo v Praze na prosinec relativně teplé počasí, přesto nepřišli o tradiční hromadnou rozcvičku s Jatomi, při které mohli uvést svaly do provozní teploty. Pak už probíhalo řazení na startu a startovní výstřel v půl páté je vypustil do noční Prahy.

Trasa vedla po nábřeží Vánoční Prahy, od Rudolfina se běželo na ostrov Štvanice a pak zase zpátky. Převýšení téměř nulové, zatáček bylo jako šafránu a tak průměrné tempo trochu kazily jen dva výběhy schodů. Celou trasu, která měřila pět kilometrů a pár metrů, prolétl nejrychleji Jakub Skala, jeho čas 17:44 byl velmi slušný. Druhý Matěj Kracman reprezentující Penny Market obsadil druhé místo s odstupem 28 vteřin a na stupních vítězů je doplnil tradiční účastník seriálu Night Run Jan Bielik (Rozběháme Česko), který zaběhl čas 18:37. Pod dvacet minut se dostala první jedenáctka, stihl to i vítěz kategorie M40 Jan Rada (Sportisimo Hvězdy – BŽB).

Mezi ženami zvítězila Barbora Radová z klubu Báječné ženy v běhu, která trať proběhla za 22:24. Zhruba půl minuty na ní ztratila Lucie Fialová (Tacmud Run) a třetí byla Martina Mírovská z Prima teamu v čase 23:05. Jelikož vybíhala podstatně více vzadu než druhá žena v cíli, až srovnání reálného času z výsledků ukázalo, že na druhé místo vlastně ztratila pouhou vteřinu. Nicméně stejně jako na všech závodech, tak i při Night Runu „se hraje“ na čas od výstřelu a tak jsou tyto úvahy vlastně bezpředmětné. Zatímco jedna z nejrychlejších žen tak vybíhala z hloubi pole, v předních řadách na startu byli i tentokrát vedle aspirantů na vítězství i ti, kteří si chtěli běh hlavně užít.

Třebaže před závodem a během něj bylo celkem příjemné chladno, poté se rychle ochladilo a tak běžci i jejich doprovody ocenili, že se vyhlášení vítězů odehrálo bez větších průtahů a pak se mohli vydat na blízké Staroměstské náměstí užívat si Vánoční atmosféru.

Oproti původnímu kalendáři se ale tak docela v Praze neskončilo. Ačkoliv se letos zdálo, že Hradec Králové bude letos poprvé bez Vánočního závodu, pořadatelé přeci jen přichystali alespoň nesoutěžní běh. Poběží se ve středu 20. prosince odpoledne a i když půjde spíše o pohodové proběhnutí Vánočním městem, parádní medaile s Vánočním sobíkem v cíli chybět nebudou.

VÝSLEDKY

WEBOVÉ STRÁNKY POŘADATELE