Pořadatelský tým kolem Libora Uhera připravil i letos nadstandardně kvalitní servis pro více než tisícovku závodníků, kteří se rozhodli poměřit síly nejen s konkurencí, ale také sami se sebou.

Dvacet čtyři hodin na Lysé hoře je extrémní závod, který si již získal jméno a sjíždí se na něj konkurence ultra horských běžců z celé republiky, stejně jako stovky běžců-hobíků, kteří chtějí překonávat své limity a osobní rekordy.

A rekordy padaly! Jak v počtu startujících, tak především v počtu odběhaných kol. Absolutními vítězi a mistry ČR se stali Radek Chrobák (JAPAsport), který jako první v historii zvládl odběhnout plných 14 koleček, a Petra Ševčíková (X-Trail Orlová) s 11 koly, oba dva místní běžci, pro které je Lysá hora tréninkovým hřištěm.

Letos panovaly na trati nejspíš nejlepší přírodní podmínky. Teplota kolem nuly, až do rána bezvětří. Tvrdý podklad nahrával rychlým časům, ale také mohl plno závodníků odrovnat. Spodní část trati se běžela na suchu, od poloviny kopce začal tvrdě ušlapaný sníh, a zatímco loni představoval pověstný traverz největší peklo závodu, kde se závodníkům utápěly síly ve sněhové kaši (pověstná hláška Z. Cypry: „Chtěl jsem vzít lopatu a ten sníh z traverzu vyházet“), tento rok šlo o odpočinkovou část, kde se dalo běžet jako na atletickém stadionu ve dvou dráhách.

Start závodu byl jako každý rok velmi svižný a někdo vypadal, že běží spíš závod na jedno kolo, než 24 hodinový ultramaraton. Jedinou výjimkou, komu se rychlé tempo v prvních okruzích nevymstilo, byl Vítek Otevřel s Tomášem Svobodou (Salomon-Suunto/X Trail Rychlohrad), tahle zkušená dvojka, která spolu odběhla i letošní B7, zažehla pořádně výkonný nafťák, na čele se držela od první do poslední minuty a v kategorii dvojic nedala nikomu jinému šanci. Famózních a rekordních 17 okruhů!

Na druhém místě v absolutním pořadí dvojic doběhla mladá skvadra Ondřej Nezval a Dominik Skokan (2 Jahůdky, 16 kol) a ukázali, že se s nimi musí počítat i na maratonské a ultramaratonské vzdálenosti. Asi rychlá regenerace při střídání! O absolutně třetí místo sváděli dlouhý souboj Richard a Kamil Stöckerovi (Team LightBIKE, 15 kol), kteří si i v posledním kole udrželi desetiminutový náskok před Martinem Macíčkem a Erikem Juračákem.

Ženské dvojice ovládly mladé Extra ladies ve složení Martina Dvořáková a Barbora Cichá, které jako jediné dokázaly vyjít čtrnáctkrát na Lysou horu a bez závěrečného seběhu si zapsaly 13,5 koleček. Výborný výkon podala také nejrychlejší mixová dvojice Gabriela a Martin Plačkovi (ŠK Bradlan Brezová pod Bradlom), kteří odběhli výborných 15 kol.

Již v první polovině závodu odpadlo z předních pozic několik favoritů jako Stanislav Najvert, Petr Žákovský nebo první tři kola vedoucí Martin Nytra. V tak náročném závodě dokáže jakýkoliv zdánlivě malicherný zdravotní problém pohřbít všechny naděje.

„LH24 bohužel viróza byla silnější než moje odhodlání. Ze začátku to ještě šlo, ale po 7 kolech a 11 hodinách mě bolelo celé tělo od hlavy až k patě a byl jsem úplně prázdný. Nechtěl jsem být zombie na trati. Děkuji vám všem, co jste mě hnali dopředu, snad jsem vás moc nezklamal. Gratulace borcům na špici, rubou to neskutečně. Děkuji Márovi Causidisovi za super suport před, v průběhu i po závodě a nejvíc děkuji moji přítelkyni Lucce Odehnalové za podporu,“ napsal svým fanouškům na Facebooku.

Velkou roli však hrají zkušenosti a rozvrhnutí tempa. V noci se do čela dostal Radek Chrobák, když předběhl Zdeňka Hrušku a po loňském druhém místě se tak dočkal mety nejvyšší a to navíc v novém rekordu 14 koleček. I když v posledním stoupání vypadal úplně popravený a prudkým kopcem se sunul nejspíš jen silou (silné) vůle, dole v cíli již zářil štěstím a největší úspěch kariéry si užíval i při vyhlášení vítězů.

Druhé místo si udržel dlouho vedoucí Zdeněk Hruška (RunSport Team), který taktéž dokončil 14 okruhů, avšak o 45 minut pomaleji, než Chrobák. Absolutně třetí místo a bronzovou medaili si zasloužil Jaroslav Vicher (Kesbuk 24) se 13 okruhy.

Zatímco u mužů se pořadí v průběhu závodu přelévalo a nic nebylo jisté, v ženské kategorii si všichni kladli jen jednu otázku: Vydrží Petra Ševčíková nastolené zběsilé tempo nebo ji dojdou síly a propadne se pořadím? Petra to vydržela a dala 11 kol! První kolo měla dokonce rychlejší, než Radek Chrobák! Výrazněji začala zpomalovat až nad ránem, ale pořád jí to stačilo k udržení téměř hodinového náskoku před celkově druhou Ivanou Šlachtovou (TOBI Sport Frenštát p. R., 11 kol). Třetí místo v absolutním pořadí žen získala Kateřina Klepáčová (ForFun) s 10 koly.

Gratulace patří bezesporu všem, kdo se zúčastnili a zažili si svůj extrém, i když počasí a podmínky byly letos příjemně přívětivé. Poděkování patří pořadatelskému týmu a všem fanouškům a kamarádům, kteří se starali a podporovali své závodní koně.

Foto 1257× – Jakub Stryk

Foto 246× – Jakub Stryk

Foto 1754× – Lukáš Podolák, sobota – registrace

"Foto 575× – Lukáš Podolák, "hang"":https://www.zonerama.com/…lbum/4064775

Foto 299× – Lukáš Podolák, noční

Foto 459× – Likáš Podolák, neděle a vyhlášení vítězů

Výsledky