Pokud vaše tělo signalizuje, že běžíte příliš pomalu nebo příliš rychle, naslouchejte mu, protože má jistě pravdu!

Výzkumy publikované v Journal of Human Evolution ukazují, že efektivita běhu závisí na jeho rychlosti, a že každý člověk má svoje vlastní tempo, při kterém je schopen překonat maximální vzdálenost s co nejmenším výdejem energie.

I když se to může zdát málo objevné, teprve nedávno bylo prokázáno, že pokud běžíte stejnou vzdálenost pomalým a rychlým tempem, čili déle trvající, ale pomalejší běh a krátce trvající, ale rychlejší běh, není to totéž, protože každý z nich vyžaduje jiný energetický výdej.

Dosavadní názory zněly takto:

Rychlý běh je únavný a vyžaduje vysoký energetický výdej. Nicméně rychlé tempo znamená méně času, protože rychleji doběhnete na konec určené vzdálenosti.

Pomalejší běh je méně únavný a spotřebovává méně energie, ale překonání určené vzdálenosti trvá déle. To znamená, že menší úsilí, které ale trvá déle, vyžaduje podobný energetický výdej jako rychlý a kratší běh na stejnou vzdálenost.

Tento způsob myšlení změnila studie Karen Steudel a Cara M. Wall – Scheffler z Seattle Pacific University. Společně zjistily, že výdej energie závisí především na rychlosti běhu, ne na jeho trvání. To znamená, že existuje určitá optimální rychlost, která vyžaduje nejméně úsilí a energie.

Vědkyně pozorovaly nejvyšší efektivnost běhu a zároveň měřily výdej energie u osob běžících v různém tempu na běžeckém pásu. Pro každého se jim podařilo najít optimální rychlost, nad a pod kterou se energetický výdej zvyšoval. Výzkum ukázal, že optimální tempo je asi 13 km/h pro muže a 10,5 km/h pro ženy. Tyto hodnoty jsou stanoveny na základě výzkumu provedeného na skupině zkušených amatérských běžců.

Rozdíl v ideální rychlosti u mužů a žen je pravděpodobně způsoben rozdíly v rozměrech těla, včetně délky nohou, která přímo ovlivňuje mechaniku běhu – čím je běžec vyšší, tím je jeho optimální rychlost větší.

Je zajímavé, že nejméně efektivní rychlost je 7,2 km/h, což představuje 8 minut na kilometr. Karen Steudel říká, že tato rychlost je tempem, které odpovídá přechodu ze svižné chůze do běhu, zároveň však velmi rychlá chůze a velmi volný běh jsou způsoby pohybu, které tělo stojí mnoho úsilí.

Techniku běhu samozřejmě ovlivňuje stavba těla, jak již bylo zmíněno. Vědci se domnívají, že běh mohl mít v minulosti vliv na lidské tělo, tedy na naše dlouhé nohy a široký hrudník. Současní lidé jsou dobrými chodci, ale i docela dobrými běžci, alespoň z pohledu stavby těla. Tvar našeho těla je pravděpodobně výsledkem způsobu, jakým naši předkové žili, jak lovili a získávali potravu.

Lidská chůze je považována za velmi účinný způsob pohybu. Srovnání se studiemi o účinnosti běhu nám může dát odpověď na otázku: co hrálo větší roli ve vývoji našeho druhu a stavby jeho těla – chůze nebo běh?