Po zrušeném závodě Brtnické ledopády, vzhledem k zákazu vstupu do lesů na severu Čech, který měl probíhat o tomto víkendu, je první klasickou akcí poháru CSUT Malohanácká stovka. Ta startuje v pátek 9. února ve Velkých Opatovicích.

Vzhledem k výše uvedenému zrušenému závodu lze předpokládat, že na 23. ročník Malohanácké stovky, která bude mít součet stoupání 2.354 metrů, dorazí zajímavý počet startujících. Vedle českých závodníků jsou již nyní ve startovní listině závodníci z Maďarska a Polska. Hlavní hvězdou závodu bude loňská vítězka ultratrailového poháru Eliška Kaniová z Lázní Lipová, která mimo jiné vyhrála 170 kilometrovou prosincovou Pražskou stovku.

Termín přihlášek za levnější startovné je do 7. února. Prezentace je v sokolovně ve Velkých Opatovicích do 20 hodin, kde je možné i přímé přihlášení do závodu. Po společném tradičním předstartovním fotu budou účastníci převezeni na ostrý start do Boskovic. Noční část závodu je vedena mezi Boskovicemi a Velkými Opatovicemi.

Po úvodních padesáti kilometrech se ultra běžci dostanou zpět do Velkých Opatovic, kde bude připraveno teplé občerstvení. Druhá část závodu vede tradičně z Velkých Opatovic přes Moravskou Třebovou do cíle ve Velkých Opatovicích.

Vloni, kdy měl závod délku 115 kilometrů a součet stoupání 2.800 metrů, start i cíl ve Velkých Opatovicích, měl závod dva vítěze. Patrik Hrotek a Libor Boleček absolvovali společně závod za 14:20 hodiny. Třetí Jiří Zíta dal 16:34 a čtvrtý Filip Smetan 17:06.

Nej žena Eliška Majorová zapsala 22:22, za ní hned doběhla i v celkovém pořadí druhá Jitka Křížová – 22:55. V kontaktu doběhly i třetí Iva Hejkrlíková – 23:59 se čtvrtou Martinou Němečkovou – 24:17. Pátá byla maminka Ivy – Věra Hejkrlíková – 24:55.

V sobotu bude zároveň probíhat dálkový pochod, šest tras se startem ve Velkých Opatovicích má délku 10 – 51 kilometrů, přičemž „padesátka“ je shodná s denní etapou stovkařů. Do Opatovic lze pochodovat i z Letovic, zde bude připraven v sobotu start pro pět tras o délce 15 – 42 kilometrů.