Zimní seriál v běhu do vrchu se blíží ke konci a již potřetí v tomto ročníku zavítali běžci na Visalaje. Přivítalo je krásné počasí, bezvětří, příjemně mrazivo, modré nebe a sněhová pokrývka od startu až do cíle na Lysé hoře. Na start se postavilo přes dvě stě závodníků, které čekalo 8 kilometrů s převýšením 577 metrů. První tři kilometry připomínají spíše disciplínu kros, než běh do vrchu, až poté se začne stoupat.

S jasným cílem šel do etapy skyrunningový reprezentant Marek Causidis, který dokázal zrychlit i na těchto kratší trasách. Ihned po startu vyletěl raketovou rychlostí Jan Hlavatík, ale ten je známý svými kaskadérskými kousky a po dvou kilometrech se již poroučel do zadních pozic.

V krásném tempu pod 3:15 min/km ho stíhal právě Causidis, který už na podzim snil o tom, že vyhraje právě běhavou etapu z Visalají. Za svým cílem si běžel ostře hned od startu a na pronásledující skupinku svůj náskok jen zvětšoval.

„Chtěl jsem začít hodně ostře, ten běhavý začátek mi sedí a nikdo se mě tam nedržel. V kopci jsem pak sice trošku trpěl, ale vždycky jsem se snažil zrychlit na těch krátkých rovinkách a přechodech,“ povídal v cíli u malého piva Causidis.

O další místa sváděli vyrovnaný souboj Otevřel, Slovák Martinka, Pytlík, Maceček a Horák, který měl sice nejrychlejší tempo v kopci, ale ztrátu z prvních tří kilometrů nedokázal smazat na lepší, než čtvrté místo. Horák se sice v poslední prudké sjezdovce dotáhl na Lukáše Martinku (Manín Považská Bystrica, 42:22), ale ten ukázal na posledních padesáti metrech lepší akceleraci a doběhl si podruhé za sebou pro třetí místo.

Po LH24 zřejmě již zdárně zregeneroval držitel žlutého trikotu pro vedoucího běžce celého seriálu Vít Otevřel (Salomon-Run, 42:16) a pohlídal si druhé místo, což znamenalo již 11. pódiové umístění ze 14 možných.

V ženách již tradičně svedly souboj sestry Krejčiříkovi, ale v této etapě byly rozdíly mezi běžkyněmi nezvykle těsné, první čtyři se vešly do minuty a čtvrt. Velmi blízko cennému skalpu byla Ivana Líšková (Manín Považská Bystrica, 52:27), která se dotahovala na Ivonu Krejčiříkovou (52:11). Vítězství si znovu pohlídala Denisa Krejčiříková (Obě VZS Ostrava, 51:44) a s celým týmem poté mohla oslavit jubilejní stou etapu týmového parťáka Jaromíra Wojtyly.

V týmech díky zlatu a stříbru dominoval Salomon-run následovaný týmem AVA a frýdecko-místeckým Jump Sportem.

Pozor, příští etapa se nezvykle neběží na vrchol Lysé hory, ale podruhé v tomto ročníku zamíří na Javorník. Startovat se bude časovkářským stylem individuálně od skokanských můstků ve Frenštátě.

Výsledky

Foto – Lukáš Podolák