Firma Nike dnes představila špičkové odlehčené běžecké boty pro letošní sezónu. Společnost nabídla několik různých produktových řad, počínaje běžeckou řadou Nike Flyknit, přes basketbalové dresy řady Nike Hyper Elite až po nejmodernější obuv řady Nike Lunarlon.

Globální akce, kterou firma Nike uspořádala v New Yorku, se kromě generálního ředitele a prezidenta firmy Nike Marka Parkera, zúčastnily také ikony světové atletiky a běžeckého sportu, jako například Carl Lewis a další špičkoví sportovci: Deron Williams – hráč basketbalového týmu New Jersey Nets a člen basketbalového týmu USAB 2008, Carmelita Jeter – současná mistryně světa běhu na 100 m a nejrychlejší žena na planetě, Anastasia Kapašinská – ruská sprinterka a držitelka bronzové medaile z mistrovství světa 2011 v běhu na 400 m nebo také Abdi Abdirahman – americký maratonec a sedminásobný mistr USA.

“Dnes jsme představili technologii, o které si myslíme, že má potenciál změnit sportovní výkonnost. Firma Nike se vždy snaží nabídnout sportovcům všech úrovní ty nejlepší inovace a dnes jsme se do toho opřeli skutečně pořádně,” řekl ředitel Nike Mark Parker. “Obuv řady Nike Flyknit zcela přetváří dosavadní přístup k běžecké obuvi – je lehká a téměř bez švů, díky čemuž se chová jako druhá vrstva pokožky nohy. Navíc je vyráběná z jednoho kusu a jedné vrstvy, čímž se minimalizuje odpad a současně zcela mění způsob výroby a návrhu obuvi.”

Muší váha

Nike Flyknit představuje revoluci v oblasti návrhu obuvi. Tato řada byla navržena ve spolupráci se špičkovými sportovci a využívá nové technologie při návrhu a výrobě.

Jednotlivé odlehčené části, včetně příze a látek jsou přesně vyrobeny a následně zformovány do prakticky bezešvého celku. Svršek obuvi Nike Flyknit Racer, včetně jazyka, váží po sešití pouhých 34 gramů.

běh Nike Flyknit foto: Nike

Celá bota pak váží pouhých 160 g a je o 9,19% lehčí než bota řady Nike Zoom Streak 3, ve které běhají sportovci, kteří na MS 2011 získali v mužském maratonu zlatou, stříbrnou i bronzovou medaili.

Svršek boty Nike Flyknit je také navržen s ohledem na dosažení maximální přesnosti a přilnavosti a při nošení tak navozuje pocit jakési druhé vrstvy pokožky nohy.

Pro každodenní běhání vytvořila firma NIKE boty řady Nike Flyknit Trainer+, které váží 220 gramů a umožní běžcům všech úrovní využít výhodu nízké hmotnosti a dokonalého tvaru.

Tretry Nike Zoom

Firma Nike na poli treter debutovala ultra lehkou obuví značek Nike Zoom Superfly R4 a Nike Zoom Victory Elite. Tyto špičkové boty, ve kterých se snoubí kvalitní zpracování s dynamikou technologie Nike Flywire, která zajišťuje povolení a přilnutí boty k noze podle potřeby a s cílem zajistit maximální oporu a stabilitu, tak umožňují sportovcům dosáhnout nejvyššího výkonu, především s důrazem na rychlost.

Oba modely budou k dispozici pro všechny běžce letos v červenci.