Další posunutí traťového maxima skvělé Evy Vrabcové, k tomu dva další – veteránské – Petry Kamínkové (dámy nad 45) Róberta Štefka (ano, dokonce už padesátníci…). A úplně nejdřív strhující souboj v cílové rovince o absolutní vítězství mezi Janem Janů a Pavlem Kubričanem. Běžecké jaro se probouzí a Pečecká desítka, memoriál Jardy Kvačka, jeden z jeho monumentů, nabídla v hřejivých paprscích parádní okamžiky.

Ráno provázalo děti ještě lezavé sychravo, i pár kapek spadlo. Ale před poledním startem vyšlo slunce a rozehřálo vzduch na víc než deset stupňů. Startovní výstřel tentokrát odpálila legendární Jarmila Kratochvílová, už 35 let držitelka nejstaršího světového rekordu v běhu na 800 metrů.

Až k obrátce za Cerhenicemi se držela na špici velmi silná devítičlenná skupina, prémii za protnutí polovičního mezičasu bral její nejzkušenější člen, maratonský mistr Petr Pechek. Na zpáteční cestě proti mírnému větru začali favorité stupňovat tempo.

„Neohlížel jsem se a šel si svoje, protože na sprint jsem se tolik necítil,“ říkal 27letý pardubický vrchař Janů. „Držel jsem se a věřil si do finiše,“ přiznal o deset let starší Kubričan z Olympu. Tempař Pechek z Kerteamu a Úpice hůř reagoval na cukaturu a v závěru mírně zaostal. Tak se rozhodlo o stupních vítězů. V cílové rovince už zabojovali jen Janů s Kubričanem v dramatickém souboji, o prsa, možná půlkrok, vyhrál mladší z nich.

Janů se stále upírá k vrchům, míří k zadovské kvalifikaci na evropský šampionát v Makedonii. To Kubričan si pochvaluje nedávnou přípravu v teplé Austrálii, kde strávil měsíc jako trenér kanoistů z divoké vody. „Vstal jsem si v šest a šel běhat, jednou týdně třicítku, k tomu intervaly na travnaté dráze. Za měsíc mám 650 km, jen ta rychlost ještě schází, chci dát desítku pod jedenatřicet.“

Čerstvý padesátník Štefko, před časem ve 43 letech, historicky nejstarší absolutní vítěz, běžel za 33:07 na 12. místě. Za pozornost stojí i 39:15 už 66letého Jána Korytára. A to ještě chyběl Miloš Smrčka, který by býval získal cenu zdejšího veterána za 16 startů.

Eva Vrabcová obhajovala loňské prvenství, a jakmile zahnula z náměstí k cílové bráně, bylo jasné, že znovu prolomí i traťový rekord. 33:51 je o 13 vteřin lepší než ten loňský. Však také pořadatelé dorovnali ženskou prémii mužské na 3 000 Kč.

„Byl to první rychlostní test, ani jsem se na něj moc netěšila,“ přiznala běžkyně, taktéž hájící barvy Olympu. „Ale šlo to dobře, díky klukům jsem držela tempo a dokázala to,“ dodala.

A jako ocenění vydařené spolupráce hned vyslala do světa výzvu: „Hledám parťáka na půlmaraton do Prahy. Aspoň na desítku!“ Najde se?

Druhá skončila Petra Kamínková ze Svatého Kopečku u Olomouce za 35:46, což je historický zápis už pro zralé dámy. Třetí doběhla Petra Kotlíková z Pacova (37:06). Ze skupiny spolufavoritek pak až šestá zůstala Kamila Gregorová. „Byla jsem celou zimu na lyžích, teprve teď vidím, kolik potřebuju ještě natrénovat do rychlosti,“ usmála se.

Mezi téměř tisícovkou účastníků všech kategorií získali ocenění i nejmladší roční David Pýcha dal 60 metrů a nejstarší 84letý Jiří Pejpal (10 km za 1:15:53). Týmovou soutěž vyhrálo kvarteto Mizuna ve složení Janů, Kovář, Požár a Gregorová – koučované Romanem Skalským, bývalým vrchařem a nyní pořadatelem parkové túry závodů. A poprvé se vyhlásili i nejlepší místní běžci – z 4 700 obyvatel městečka jich zde pravidelně závodí na pět desítek (a ostatní pomáhají v zázemí, nebo aspoň doma napečou perník a buchty) – jedničkami jsou Norbert Klvaň a Ludmila Brunerová.

Atletický svaz přivezl 266stránkovou tištěnou termínovku roku 2018 – náklad 10 000 výtisků, rozdává se zdarma. Začíná už 2. březnem, jako by se předchozí dva měsíce neběhalo…

Kompletní výsledky na www.sportovniservis.cz