Setkání se zajímavými sportovními osobnostmi nabízí tradičně běžecký závod Grand Prix Dříteč 2018, který se uskuteční v sobotu 24. března.

Třetí ročník závodu na čtyři (přesně 4,37) km a osm kilometrů (8,33) bude opět v golfovém areálu u obce Dříteč u Kunětické hory na Pardubicku. Před těmito běhy budou připraveny i závody na kratších tratích pro děti. Devadesát procent trati má asfaltový povrch.

Uzávěrka přihlášek za výhodnější startovné je do 20. března. Počet přihlášených dospělých se nyní blíží k číslu 200, pro které má pořadatel za včasnou registraci připraven dárek – běžecké ponožky.

Minulých závodů se v Dřítči zúčastnila mimo jiné Denisa Rosolová a Jakub Holuša. Ten se před rokem zapojil i aktivně a vyhrál hlavní závod.

Pro diváky byl atraktivní jeho úvod. I když ve startovním poli byl třeba i další kvalitní vytrvalec Kamil Krunka, doběhl druhý, do souboje na úvodní rychlostní prémii v prvním kilometru závodu se s Holušou pustil jeden z rekreačních běžců a málem mu to vyšlo, ale Kuba zkušeně neponechal nic náhodě a i prémii vyhrál.

Letos bude hostem závodu opět Imrich Bugár. Diskař, který vyhrál mistrovství světa v roce 1983 (67,72 metru) a je výkonem 71,26 metrů z roku 1985 českým rekordmanem. Průměr deseti nejlepších osobních výkonů má přes sedmdesát metrů a jeho manželka pochází z nedalekého Hradec Králové, kde měli i svatbu.

Dále přijede badmintonista Petr Koukal. Aktivně se na čtyřce do závodu zapojí současná česká reprezentantka s finskými kořeny Kristýna Mäki, která byla vloni členkou české smíšené štafety, spolu s Holušou, Sasínkem a Vrzalovou, která vybojovala stříbrnou medaili na evropském šampionátu v krosu. Možná tedy bude mít čtyřka ženskou absolutní vítězku.

Hlavní závod na osm kilometrů je zařazen do Velké ceny východních Čech v bězích a nejspíše budou jména absolutních vítězů premiérová. Holuša je na soustředění, vítěz prvního ročníku Miloš Kratochvíl není zatím přihlášen, takže v mužích je jméno hlavního favorita zatím otevřené.

V ženách to vypadá jinak a muziku budou tvrdit zkušené veteránky. Hlavní favoritkou je zatím Marcela Rambová z Hradce Králové, která letos byla na absolutní bedně třeba v lednovém Běhu na Blaník. Další kvalitní čtyřicátnice je Eva Pončová z Jaroměře, která rovněž upřednostňuje náročné skyrunningové závody či Iveta Fořtová, v mladí reprezentantka v běhu na lyžích. Běží i její manžel Martin, který bude patřit spolu s Václavem Rohlíkem z AC Pardubice, vedoucím mužem Zimního poháru Srchu, k mužských favoritům.

Předchozí ročníky vyhráli reprezentantky v běhu do vrchu Dagmar Rychnovská a vloni Adéla Stránská. Obě tehdy zaskočily favorizovanou Taťánu Metelkovou, která byla dvakrát druhá.

Z bedničkářek prvního závodu Velké ceny v Úpici je přihlášena mladá Erika Kičinová z Pardubic či zkušená padesátnice Eva Friebelová z Havlovic. Na startu bude nejstarší aktivně závodící česká vytrvalkyně Magda Jelínková z Černilova, které je přes 70 let a zatím nejstarším přihlášeným účastníkem je její manžel Matěj Jelínek (76 let), který v Úpici na desítce dal pod hodinu. Jeho paní byla o deset minut horší.