Teplota hluboko pod nulou a do toho tak ledový fučák, že se proti němu nedalo skoro ani běžet. Tak nějak vypadá teď počasí na Moravě. Jaro už bylo. Je tu zase zpátky zima a pak přijde hned léto. Jinak to ani nemůže dopadnout. Kde jsou ty zlaté časy, kde se střídala pěkně po sobě všechna čtyři roční období. Teď je buď zima a kosa nebo šílené vedro a sucho. Něco mezi tím je už spíš jen náhodou a náznakově.

V Adamově u řeky Svitavy až tak špatně nebylo. Ono je tam celkem hezky v každém ročním období. Samozřejmě na jaře, když se všechno zelená, asi nejvíc, ale k tomu bylo ještě v sobotu daleko. V hlubokém údolí ale ani ten vítr neměl takovou sílu a i mráz byl též nějak slabší jako u nás na Vyškovsku.

Rostislav Pukl se se soupeři moc nemazlil

Je sice pravda, že se po startu usadili vpředu nejdřív bratři Fialové. Ovšem pak se k nim dotáhl Rostislav Pukl /VSK Univerzita Brno – 32:00/ a do kopce se přidal i Stanislav Široký /AK Blansko Dvorská – 32:15/ Rosťa se Standou pak setřásli z kopce od Nového hradu Dana Fialu /32:51/, Andrej odpadl již dřív, na kterého se dole dotáhl i Lukáš Koudelka /AK Drnovice – 33:01/. Jenže ten pak na rovině podél Svitavy vytuhl a dostal se přes něj nakonec i čtvrtý Tomáš Hrnčíř z Řícmanic /33:01/. Rostislav Pukl potom asi kilometr před cílem trochu zrychlil a v poklidu si doběhl pro vítězství. Standa Široký si pohlídal druhé místo a Dan Fiala pak vybojoval zpátky třetí flek.

Patrícia Puklová doběhla dokonce šestá mezi muži

Je to tak. Patricia Puklová /AC Moravská Slávia Brno – 35:24/ závodila jen s muži. Druhá žena v cíli a loňská vítězka Linda Beniačová /BK Brno – 37:07/ za ní zaostala o pořádný kus a stejně tak i třetí dáma v cíli Dagmar Koudelková /ASK Blansko – 41:43/, ta viděla Patrícii jen na startu a pak až v cíli, když už měla málem i po výklusu.

V Adamově se běželo na Nový hrad již po jedenácté

Velmi hezký závod se běhá již jedenáct let v Adamově podél řeky Svitavy se stoupáním na historickou památku Nový hrad a potom zase zpět v celkové délce 8,3 km.

Celou sportovní akci pořádá oddíl orientačního běhu při TJ Spartak Adamov a mezi běžci si získává čím dál větší popularitu i přes klasické skromné podmínky, které jsou pro orientační běžce typické. Prostě se tam všem líbí, protože trasa má své specifické kouzlo, které jen tak běžně nikde nenajdete.

Co jsem zaslechl v cíli

Krásná trasa závodu, příjemné prostředí v přírodě, to zaznívalo ze všech stran. A je to pravda. Zdejší závod patří k těm nejhezčím, co znám. Jen ta kosa byla letos opravdu hrozná. I sám hlavní pořadatel a komentátor závodu přiznal, že takové podmínky tu ještě nezažil.

„Hrozná zima,“ potvrdil mi v cíli Rostislav Pukl. „Ty svaly v tom chladu jakoby nefungují normálně. Byl jsem zatuhlý a v podstatě jsem čekal až na poslední malý kopeček asi kilometr před cílem. Tam jsem to zkusil a Standovi trochu poodskočil. Pak jsem si to už jen hlídal až do cíle.“

„Do kopce mi to šlo,“ smál se pořád dobře naladěný Standa Široký, „i v seběhu jsem se udržel. Jenže pak na rovině za to Rosťa vzal a tam jsem už neměl šanci.“

„Do kopce mi to dnes moc nešlo,“ přiznala se mi Patrícia Puklová, když jsem jí gratuloval k vítězství. „Jsem trochu unavená. Taky jsem byla nemocná jako snad letos skoro každý, tak jsem spokojená s tím, jak mi to dnes běželo.“

„Dnes dobré,“ odpověděla mi Linda Beniačová na dotaz, jak jí to šlo. „Dokonce jsem i v tomto počasí běžela rychleji než loni, tak jsem ráda. Přece jen je takový závod na mě trochu krátký.“

Pořadatele hodně překvapil velký počet běžců, který se objevil na startu. V takovém počasí to opravdu nečekali, ale všechno s bravurou zvládli a přispěli tak měrou vrchovatou k parádnímu dopoledni v Adamově. Malé závody mají své obrovské kouzlo a Běh na Nový hrad k nim bezesporu patří.

Výsledky