K obrovskému překvapení došlo v sobotu v Plzni na Mistrovství České republiky v běhu na 100 km.

Radka Churáňová z TJ Lokomotiva Trutnov, známá to česká maratonkyně, nastoupila poprvé v životě na start 100 km závodu a hned vyhrála. Dosáhla rekordního času 7:22:16!

A nejen to. Porazila všechny muže! I takové esa jako je Radek Brunner nebo Daniel Orálek.

Vylepšila český ženský rekord Michaely Dimitriadu o neuvěřitelných 24 minut a 39 sekund. Paráda. Na odměnách získala 17 000 Kč, 10 000 Kč za překonání českého rekordu a 7 000 Kč za čas pod 8h. Ještěže organizátoři nevypsali tučnou odměnu za ženské vítězství v absolutním pořadí :-)

„Na závod mě připravil Radek Brunner s cílem běžet po 4:30min./km. Chtěla jsem překonat čas Míši Dimitriadu 7:56h. Radek tipoval, že poběžím daleko rychleji, ale tomu jsem opravdu nevěřila. Byla to moje první stovka a já celou dobu čekala, kdy mi dojde a rapidně zpomalím. Žádná velká krize ale naštěstí nepřišla, běželo se mi opravdu skvěle,“ zhodnotila svůj výkon novopečená mistryně republiky Radka Churáňová.

Radka se svým výkonem nominovala na zářijové MS v Chorvatsku.

Druhým běžcem v cíli, více než 7 minut za Radkou Churáňovou, byl nový mistr ČR Štěpán Boháček s časem 7:29:31. Třetí skončil Radek Brunner – 7:35:28, na čtvrtém místě doběhl Marek Jirásek s časem 7:43:57.

Výsledky