S několika novinkami je spojen druhý ročník, zřejmě pro elitní běžce nejlépe finančně dotovaného regionálního běžeckého poháru, Primátor Cupu. Stejně jako před rokem bude prvním kláním v neděli 8. dubna Běh Babiččiným údolím v Ratibořicích u České Skalice na Náchodsku.

Do Primátor Cupu 2018 je letos zařazeno sedm závodů, tedy o jeden více jak vloni, které jsou v průběhu roku pořádané na Náchodsku. Počítá se pět nejlepších bodovaných umístění. „Pro pohár se nám opět podařilo zajistit silné partnery,“ zdůraznil manažer Aleš Žďárský.

Do úvodních dvou běhů, vedle Běhu Babiččiným údolím (hlavní závod je na 6,4 km) ještě do Lázeňské sedmičky (7 km) ve Velichovkách (5. května), je možné se už nyní přihlásit za výhodnější startovné. Navíc tyto dva závody jsou zařazeny i do Velké ceny východních Čech v bězích. Pohár pokračuje 26. srpna novinkou – Během Teplickými skalami v Teplicích nad Metují. Následují 15. září Montacké vlny v Náchodě, 22. září Běh pro Hospic v Červeném Kostelci, 6. října Cena Metuje v Novém Městě nad Metují a 20. října „východočeské Běchovice“ – Hronov – Náchod. Slavnostní vyhlášení Primátor Cupu 2018 se koná v pátek 9. listopadu v návštěvnickém centru Pivovaru Primátor v Náchodě.

Soutěžit se bude v deseti věkových kategoriích, šest je mužských a čtyři ženské, nejstarší jsou vypsány pro muže nad 75 let a ženy nad 55 let. V nich budou závodníci oceněni kvalitními věcnými cenami. Je vypsáno i absolutní pořadí bez rozdílu věku pro pět nejlepších mužů a žen Primátor Cupu 2018, kde se bojuje o finance. Celkem bude mezi nejlepší rozděleno padesát tisíc korun. Pro oba vítěze je připraveno po osmi tisících, pro druhé sedm.

Lákavým cenám odpovídalo i jeho loňské kvalitní obsazení. V soutěži žen byly na pomyslné absolutní bedně veteránky. Vyhrála Taťána Metelková z Hradce Králové, zároveň nejlepší 45 – 54 let, před Romanou Brumlichovou z Hronova, nejlepší 35 – 44 let, a Dagmar Kynčlovou z Jilemnice, která startuje za SK Nové Město nad Metují. V mužích byl první její oddílový kolega Dominik Sádlo, který po skočení poháru v listopadu vybojoval třetí místo na českém šampionátu v krosu. Druhý byl Lukáš Kozlík z AC Sparta Praha. Na dalších místech byli opět borci SK Nové Město nad Metují – Jirka Čivrný a Kamil Krunka.

Předseda představenstva pivovaru Josef Hlavatý při slavnostním vyhlášení výsledků v prostorách Pivovaru Primátor v Náchodě k projektu tehdy uvedl: „Naše rozhodnutí založit Primátor Cup navazuje na dlouhodobou koncepční podporu sportovcům. Chtěli jsme sjednotit a podpořit již existující tradiční a nově vznikající závody pod jednu platformu, založit dlouhodobější tradici běhání v našem regionu a pokusit se k dnes tak populárnímu běhání přivést další zájemce o aktivní strávení volného času“.

Originálně seriál zhodnotil Lukáš Kozlík: „Skvělá lokální záležitost, značka Primátor takovými projekty získává renomé, vyšší povědomí širší veřejnosti a skvěle zachytila poptávku po pivních speciálech, které začínají být ve větší oblibě a co je důležité má i kvalitu. Organizačně není co vytknout, velkou zásluhu na tom má určitě pořadatelství Sportovního klubu Nové Město nad Metují, jmenovitě Aleš Žďárský. Velké díky, byly vidět zkušenosti. Přeji projektu Primátor Cup, aby dál fungoval a podporoval běh jako takový a zároveň svou podporou zvyšoval úroveň závodů a tím i věhlas Náchodska na sportovní mapě republiky.“