Pokud milujete sportování, pak jste se už zřejmě alespoň jednou zamysleli nad tím, že by nebylo od věci pořídit si hodinky na sportování. Multisportovní hodinky vám mohou pomoci nejen v dosahování lepších výsledků. Dokáží vám dodat i motivační faktor a díky množství užitečných funkcí, které takové hodinky většinou mají, můžete sledovat i širokou škálu různých údajů.

Podle čeho vybírat multisportovní hodinky?

Při výběru multisportovních hodinek byste v prvé řadě měli dobře zvážit, na jaké sporty je vlastně potřebujete. Většina takových hodinek totiž je, jak již napovídá jejich označení, určená pro širší škálu sportů než je jen běh. Králové mezi multisportovní hodinkami obsahují celou řadu funkcí, které ani nevíte, kdy se vám právě mohou hodit.

Právě proto, pokud patříte mezi sportovně založené lidi, rozhodně sáhněte raději po hodinkách s více funkcemi. V případě, že se rozhodnete ve sportu vyzkoušet něco nového, nebudete omezováni pouze hodinkami s funkcemi na běh a v konečném důsledku můžete i ušetřit nějaké ty finance.

Další preferenci můžete ukázat na poli značky. Mezi top výrobců multisportovní hodinek patří Suunto, Garmin, ale například i TomTom. Poslední dvě zmíněné se přitom do segmentu hodinek dostali z prostředí navigací, dá se proto čekat, že navigační technologie v nich budou na vysoké kvalitativní úrovni.

Co je důležité u multisportovních hodinek?

Alfou a omegou, na kterou se dnes mnoho lidí dívá nejen u smartphonů, ale i hodinek je výdrž baterie. Platí totiž, že čím více funkcí hodinky mají, tím více energie potřebují. Problémem u multisportovních hodinek je jejich velikost – protože jsou malé, ani jejich baterie nemůže mít kdovíjaké rozměry. I zde však výrobci pomalu, ale jistě postupují směrem nahoru a některé dnešní hodinky na sportování se mohou pyšnit výdrží i 200 hodin (dokonce v režimu GPS).

Takové hodinky vás pak nenechají „ve štychu“ ani při výjimečné situaci, jakou může být např. zavalení lavinou nebo vymknutý kotník někde v horách. Nejnovější modely Garmin nabízejí dokonce i barevný displej s antireflexním povrchem a připojit si k nim můžete také hrudní snímač. Jde o jakousi vlajkovou loď mezi multisportovní hodinkami.

Multisportovní hodinky umí být smart

Zmíněné značky jako Garmin, Suunto nebo TomTom které vyrábějí multisportovní hodinky, u některých modelů kombinují i smart funkce – tedy spárování s mobilním telefonem a možnost si některé aplikace do hodinek doplnit prostřednictvím internetu. Takové hodinky zvládají přijímat i hovory nebo sms-ky, čímž se pro vás eliminuje potřeba vytahovat mobilní telefon.

Mezi populární funkce patří počítání kroků, proběhnuté vzdálenosti, ale i monitorování srdečního tepu. Přímo vedle sportování tak můžete vědět, ve které zóně tepu se nacházíte a k tomu i přizpůsobit tempo, abyste byli vždy v té nejvhodnější.

Speciální funkce, které vám zlepší požitek ze sportu

Mezi speciální funkce, které mohou mít i multisportovní hodinky Suunto, případně Garmin-y nebo TomTom-y, patří 3D kompas, monitorování srdečního tepu dokonce i při plavání, denní sledování pohybové činnosti, sledování času východu a západu slunce, vzdělávací programy, aktuální venkovní teplota, a mnoho jiných.

Většina multisportovní hodinek nabízí i nějakou formu motivačního programu. Díky spojení s více tréninkovými službami si můžete své sportovní výsledky online ukládat a porovnávat např. s přáteli. Toto je obzvláště dobré na to, abyste s tím mohli pochlubit na sociální síti – nebo si veřejně vystřelit z kamaráda, že jste „přece jen byli lepší“.

Na jaké sporty se hodí multisportovní hodinky?

Mezi nejčastější sporty, v prostředí kterých se dají využít multisportovní hodinky, patří běh, jízda na kole, plavání nebo kombinované sporty. Díky různým ukazatelům však takové hodinky využijete i na horách, na túrách a dokonce i na procházkách. Některé appky totiž umožňují, aby se vám po projetí trasy vytvořila 3D vizualizace vaší cesty. Díky tomu můžete vaše sportování povýšit na zcela novou úroveň.

V hierarchii výše položené modely mají i ukazatel nadmořské výšky, což ocení i horolezci nebo milovníci zmíněných hor.

Tak co, do kterého sportu se spolu s multisportovní hodinkami pustíte vy?