9.ročník kultovního běžeckého zimního seriálu s názvem Lysacup je minulostí. Tečku za ním udělala nejen včerejší 16.etapa se startem u Rajské boudy, ale hlavně následné odpolední setkání všech účastníků na tradičním vyhlášení a zakončení, které se včetně bujarého večírku protáhlo do brzkých ranních hodin.

Při své letošní stoprocentní účasti jsem si tento jistě velmi veselý zlatý hřeb musel nechat ujít kvůli již dříve plánované návštěvy koncertu mé oblíbené kapely Mňága a Ždorp, ale jsem víc než přesvědčený, že sportovci se umí pořádně rozparádit a tak Hudyho podmíněný slib personálu ostravického hotelu Freud o tom,že se nebude opakovat loňský tanec na stole nebo rozhazování rýže, měl jistě namále.

Závěrečná etapa měla oproti těm předchozím patnácti dvě velké zvláštnosti. Za prvé to byl hned dvojnásobný příděl bodů pro každého účastníka a ta druhá spočívala v handicapovém systému startů, kdy účastníci byli podle svých nejlepších dosažených etapových výsledků rozděleni do tří skupin.

Ta elitní, ve které se nacházeli závodníci, jenž se alespoň jednou v průběhu ročníku umístili do desáteho místa, startovala s dvouapůlminutovou ztrátou na skupinu druhou, do které patřili všichni, kteří zaběhli do třicítky. Další dvě a půl minuty před touto skupinou tak vystartoval zbytek startovního pole.

Tento systém startu tak aspoň na chvíli udělal přihlížejícím fotografům čekajícím na závodníky u Veličků trošku zmatek v pořadí, ale nakonec se kvalita projevila a rekordmana v počtu Lysacupových vítězství Ondru Horáka o další zářez neobrala ani pětiminutová ztráta. Druhé místo, kterým si pojistil korunu vítěze celého ročníku si před talentovaných juniorem Tomášem Lichým pohlídal zkušený borec Ladislav Sventek.

Druhou příčku v absolutním pořadí, stejně jako loni obsadil Radim Kasalík z (mo)mentálních opavských dup a historický triumf pro tým Sak Karviná svou třetí pozicí získal Tomáš Čer.

Igelitka plná brambor za čtvrté místo patří Petru Hudečkovi, který s ovšem přece jenom na jeden ze špalků, zapůjčených pro slavnostní vyhlášení Dědkem Beskydským, mohl stoupnout díky bronzu kategorie A.

Běžcům kategorie B, stejně jako celkovému hodnocení, kraloval Ladislav Sventek, jehož na stupně vítězů doprovodil Vladan Šindelek z týmu Olympáků a k velké radosti VZS Ostrava i Radim Pokorný.

Nejlepšího času z běžců startujících ve druhé skupině nakonec dosáhnl skvělý padesátník Jirka Zátopek, který v poslední etapě vynikajícím výkonem obsadil čtvrté místo a v konečném zúčtování své kategorie zvítězil před Petrem Škrabánkem z Bílovce a Tomášem Bohatým z Jump Sport Moira.

K umístění Jiřího Zátopka je nutno vyzvednout i fakt, že v celkovém hodnocení ročníku se nakonec dostal na prestižní desátou příčku, ze které sesadil svého týmového kolegu Libora Bednarze.

Fantastické výkony předváděl, obzvlášť v náročných novoročních etapách, Tomáš Tešnar z Orlové, za které mu patří nejen celkově 44. příčka, dosáhl suverénního vítězství v kategorii D před Zdeňkem Cyprou a Dědkem Beskydským.

Bílý návlek pro nejlepšího juniora nakonec před dotírajícím Vojtou Konířem uhájil a pro slovenský Inov-8run.sk další cennou trofej získal Ondřej Žniva. Pohled do zaplněného sálu hotelu Freud si náležitě vychutnal Michal Ostruszka, pro něhož byl letošní ročník premiérou.

Naprosto stejné celkové umístění jako loni – 49.místo obsadila královna, a dle statistik Luďka Bednarze čtvrtá nejsledovanější persona na webu Lysacup.cz, Tamara Stonová. Tu na stupně vítězů, stejně jako v ročníku 2011, doprovodila stále věkem juniorka, hvězdička v barvách orlovských X-trail, Denisa Bartošová. Dalším příspěvkem do klenotnice úspěchů Veroniky Jerglíkové je její třetí místo.

Velmi sledovanou kategorií Skokan roku nakonec uhájil Robert Hegedus ze sestavy VZS, která v poslední době hlavně díky ultratrailovým disciplínám začíná být velmi úspěšná. Na pódium ho nakonec doprovodil Lukáš Krejčí z PepaTeamu Frýdek-Místek. Bronz nakonec i zásluhou fantastického výkonu v poslední etapě pro Sak Karviná získal Viktor Kubita.

Viktor se z pódia mohl po sále rozhlédnout ještě jednou, a to díky druhému místu v kategorii TIR běžců tj. s váhou nad 200 liber, kde na bronzový stupínek odsunul Jiřího Kubína a nestačil pouze na „naháče“ Zdeňka Páchu.

O celkovém vítězi soutěže družstev bylo rozhodnuto už dříve, ale zajímavý souboj se čekal mezi sestavou X-Cobras a (mo)mentálními opavskými dupami. X-Cobras nakonec zmobilizovali síly a díky účasti Ondry Horáka v poslední etapě se mohou radovat ze stříbra. Bronz patří „dupám“ a brambory Olympákům.

Kromě ocenění nejúspěšnějších sportovců na závěrečném ceremoniálu nechybělo ani připomenutí lidí, kteří se stávají nepostradatelnými ikonami této kamarádsko-sportovní čtyřměsíční závislosti.

Mezi ně určitě patří Luděk Bednarz, král všech statistik a zajímavostí týkajících se jakýchkoliv dat k jednotlivým etapám a také paní, která v jakémkoliv počasí bez obav z omrzlin od závodníků vybírající startovní lístečky.

Lysacup je kultovní běžecký seriál, od kterého si po včerejšku chtě nechtě budeme muset odpočinout, ale jedna věc je jasná – v listopadu tu Hudec a spol. bude zase…

Celkové výsledky

Foto z poslední etapy – SK Valašské království

Foto ze závěrečného ceremoniálu – SK Valašské království

Foto X-Trailu Orlová

Foto PepaTeamu