Prvním závodem začal v úterý 17. dubna tradičně u rybníku Biřička další ročník desetidílného Hradeckého běžeckého.

Jak už je tradicí pořadatelé pro tento ročník připravili novou dvouokruhovou trať o délce osmi kilometrů, která byla běžci hodnocena pozitivně. Oproti minulým letů byl hlavně osekán úsek na „lesní dálnici“ mezi Biřičkou a rybníkem Cikán. Navíc úvodní dva závody Hradeckého běžeckého poháru jsou zařazeny do Velké ceny východních Čech v bězích.

Ihned po startu čekalo vytrvalce nejostřejší půlkilometrové stoupání ve směru vysocká hájovna. Pak pohodová část lesem k půlkilometrovému dropu a následují další menší dropy. Příjemná klesavá lesní pasáž je zakončena na cestě vedoucí z Cikánu k Biřičce, takže poslední kilometřík je mírně do kopečka.

Ve stylu start cíl vyhrál Martin Jor za 28:11. O druhé místo bojovali nejlepší veterání nad 40 let , kteří doběhli v pořadí Jirka Doucha z Náchoda v barvách Hvězdy (31:00), Ondřej Kaplan z Vysoké u Holic ( 31:09) a Jan Vejběra z Cyklo Pokr Hradec Králové ( 31:21). Následoval další závodníci z kategorie do 40 let Filip Lán z OB Slavia Hradec ( 31:26) a Pavel Novotný z Vysoké nad Labem (31:29).

V soutěži žen se v první kole několikrát měnilo pořadí. Do druhého vbíhala jako první a tuto pozici udržela Jana Solanská z Maratonstova (34:40), běžel i její tatík Frata Pechek za 35:27, před nejlepší ženou nad 40 let Annou Krákou z Hvězdy 34:56. I další umístění patřila veteránkám. V koncovce ho vybojovala Eva Vejběrová z Cyklo Pokr – 36:14 před Šárkou Sýkorovou z Hradce Králové – 36:28.

Druhý závod Hradeckého pohár, zároveň tedy zařazený do Velké ceny, se uskuteční v úterý 1. května se startem v 18 hodin u rybníku Biřička.