Zimní spánek brněnských běhů je definitivně u konce. Po víkendovém Brněnském půlmaratonu totiž ve středu odstartoval také už legendární 22. ročník Triexpert Cupu. Hned na úvod došlo na dráhové pětce na stadionu Pod Palackého vrchem k velkému překvapení. Z výhry se totiž premiérově raduje Vít Kněžínek, který využil absenci fantomů seriálu Jiřího Čípy a Jířího Petra, a ostatní známé tváře dokázal porazit. Ženám vládlo také neobvyklé jméno, pro prvenství si taktéž poprvé doběhla Lenka Polachová.

Trochu komické je, že Kněžínek si pro triumf oskočil přímo z prodejny Triexpertu. Pořádající organizace je totiž dlouhodobým Kněžínkovým zaměstnavatelem. „Mám samozřejmě z výhry radost, už jsem nějaké jiné závody vyhrál, Triexpert Cup však ještě ne. Stíhám starty pouze na oválu, protože poslední rozběhy startují později než mimo dráhu, kde se pravidelně vybíhá v šest večer. Musel bych to řešit nějakou dovolenou a to se mi nechce,“ zdůvodnil Kněžínek fakt, že i když patří do týmu organizátorů, do závodu zasáhne jen sporadicky.

V příjemném, mírně větrném počasí Kněžínek cílil na čas pod šestnáct minut, nakonec však tuto hranici o osmnáct sekund nepřekonal. Druhý na modrém mondu skončil po pomalejším startu a mocném finiši známý svalovec Vlastimil Lysák, jenž za vítězem zaostal o deset sekund a třetí už s větším odstupem finišoval Aleš Kocián. Trochu překvapivě se nedařilo Lukáši Souralovi, který jindy obvykle útočí na nejvyšší příčky. „O víkendu jsem dobral antibiotika, a i když jsem o víkendu startoval na několika závodech, které jsem vyhrál, tak to teďka bylo špatné. Hercna mi jela tak na polovinu výkonu, vůbec jsem nemohl dýchat,“ zdůvodnil Soural svou osmou příčku.

V ženském poli se čekal triumf Zuzany Ožanové, ta se však na začátku lidově řečeno zavařila. „Hrozně jsem to přepálila, protože jsem se chtěla držet první závodnice. Pak jsem se závodem pořádně protrápila,“ krčila Ožanová rameny. Tu o půl minuty překonala Lenka Polachová, která dosáhla času 19:27 minuty. „Na Triexpert občas zajdu, ale loni jsem měla nějaké zdravotní problémy. Letos to naopak vypadá zatím dobře, teď jsem běžela o dvě minuty rychleji než stejnou trať loni,“ povídala Polachová, která se řadí ke zkušenějším rekreačním běžkyním.

V loňském ročníku zhatilo úvodní díl oblíbeného běžeckého seriálu špatné počasí, letos tomu bylo naopak. Slunečný den přilákal na stadion 373 běžců, kteří se rozdělili do čtyř rozběhů. Triexpert Cup pokračuje ve středu 2. května na kopcovitém okruhu v okolí hotelu Myslivna v brněnských Kohoutovicích. Startovní výstřel zazní v šest hodin večer.

Výsledky