V pátek 4. května ve 23 hodin odstartuje v Šumperku 6. ročník ultra-trailového a tak trochu punkového závodu Jesenická stovka. Přes poměrně krátkou tradici se tento vyhlášený závod stává téměř legendou a zatímco se některé jiné závody potýkají se snižujícím počtem závodníků , v tomto případě je to přesně naopak. Prvních 200 registrací (celková kapacita je omezena na 220 startujících) bylo rozebráno za neuvěřitelných 250 (!!!) sekund.

Závod je tak trochu dítětem mladého, ale velmi schopného organizátora Martina Bence. A protože on sám se potýká se spoustou studijních a teď už i pracovních povinností, vlastně se nikdy neví, který ročník je ten poslední. Obrovské množství veskrze kladných ohlasů však svědčí o tom, že by to byla veliká škoda.

Trasa závodu měří 103 km s převýšením 4150 m a vede ze Šumperka přes Brannou a Ramzovou na Šerák a následně zpět přes Vozku, Červenohorské sedlo, Švýcárnu a Ovčárnu na Skřítek, odkud pokračuje do cíle opět v Šumperku. Na trati sice nejsou oficiální občerstvovací stanice, ale v minulých ročnících připravil organizátor drobné občerstvení na kontrolních bodech v Branné a na Skřítku. Časový limit na zdolání závodu je neomezený, ale očekává se, že by všichni dokončivší účastníci měli zvládnout trať do 30 hodin. Naopak ty nejlepší můžeme v cíli očekávat již v době 11–12 hodin od startu.

Pole přihlášených účastníků v obou kategoriích je letos velmi kvalitní a určitě se dočkáme zajímavých soubojů až do úplného závěru. A kdo patří k největším favoritům? Mezi muži najdeme ve startovní listině nejméně tucet velmi kvalitních borců. Třeba Zdeněk Hruška je obhájcem loňského vítězství a v posledním půlroce skončil druhý na Pražské stovce i na vyhlášení Lysohorské 24hodinovce. Právě tam jej ale ve skvělém traťovém rekordu porazil další mladý běžec z Beskyd Radek Chrobák a ani ten nebude mezi účastníky J 100 chybět. Kromě toho se Radek může pyšnit 3. místem z loňské Malofatranské stovky a stříbrem z LH 24 2017.

Chybět nebude ani bronzový z letošního Jaroslav Vicher z KESBUKu Otrokovice. Jednatřicetiletý Petr Hének z Drnovic je držitelem traťového rekordu Jesenické stovky. K suverénnímu vítězství v roce 2016 potřeboval jen 11:02 hod. Snad nejlepší bilancí z J 100 se může pyšnit domácí orientační běžec Václav Král . Ten k vítězstvím z úvodních dvou ročníků přidal 4. místo 2015 a 2.v roce 2016.

Ale zapomínat nesmíme ani na další. Věkem již veterán, ale stále skvělý, je Tomáš Svoboda (48 let) ze Všechovic, který už dokázal se Zbyňkem Cyprou zvítězit na Beskydské sedmičce 2015 a má za sebou i celou řadu dalších úspěchů.

A další trojice mladých borců z Beskyd – Ondra Tabarka (vítěz loňské Nízkotatranské stíhačky s Z. Hruškou a loni na J 100 bronzový), Tomáš Peter z Pražma – medailista z Nezmar ultra maratónu, 5 BV i B7, nebo Tadeáš Vyvijal ověnčený úspěchy z Malofatranské stovky i Beskydské sedmičky.

Mezi přihlášenými najdeme i loňského vítěze Poháru ČSUT Roberta Frohna z Liberce, který už letos stihl vyhrát několik stovek, ale po této sérii se cítí docela unavený a zvažuje, zda do Šumperku vůbec přijede.

Také kategorii žen je velmi silně obsazena. Asi bych měl na prvním místě jmenovat obhájkyni loňského vítězství Elišku Kaniovou z Lipové-lázní. Je dvojnásobnou vítězkou Poháru ČSUT, dvojnásobnou suverénní vítězkou vyhlášené Pražské stovky a také letos již stihla zvítězit na Malohanácké stovce i Letecké stovce v Trenčíně. V posledních týdnech se však potýká se zdravotními problémy, takže její pozice nebude vůbec jednoduchá. Zvláště, když o vítězství budou usilovat i takové běžkyně jako dvojnásobná vítězka kategorie žen na Beskydské sedmičce Marie Zelená z Uherského Brodu či Věra Vystrčilová, nejrychlejší žena na Beskydské sedmičce 2016 (v mixu s výše jmenovaným J.Vichrem) a letos druhá v mixech na Lysohorské 24 hodinovce.

Scházet nebude ani 2. žena loňského pořadí Poháru ČSUT a vítězka letošní Stovky jarním Šluknovskem HanaVáchová, medailistka z minulých ročníků J100 Veronika Drtilová z Litovle či Alena Hénková z AK Drnovice.

Předpokládám, že stejně jako v minulých letech bude 25 největších favoritů vybaveno čipy pro GPS tracking, takže jejich pohyb po trati budete moci sledovat v přímém přenosu.

Start závodu proběhne v pátek 4. 5. ve 23.00 hodin na parkovišti před Střední školou železniční, technickou a služeb v Šumperku, kde bude i zázemí a centrum závodů.

Stejně jako v loňském roce připravili organizátoři dětský pochod na tratích 3,5 a 11,5 km, kde se nejenže neplatí startovné, ale mohou na něj vyrazit i dospělí.