Chcete se rychle dostat zpět po zimní přestávce? Zatímco po sněhu a mrazu zůstaly jen vzpomínky, vy můžete začít nabíjet baterie, aniž byste se pohli zmísta. Zde je sedm způsobů, jak získat zpět po dlouhé zimě energii.

Zima, tma a ponuré počasí. Zima může každému dát silně pocítit svoji sílu. V těchto nepříznivých podmínkách musí být člověk mnohdy Titánem, aby ze sebe vykřesal aspoň kousek energie a šel se projít, natož aby ještě běžel. Kromě toho i ti, kteří mají sílu a motivaci, si při pohledu na led na chodnících odpustí trénink. Naštěstí do jara už zbývají jen tři týdny.

Nečekejte na okamžik okamžik, kdy se zazelená tráva, začněte sbírat na jarní výběhy energii již dnes. Už nyní si můžete vytvářet zásoby energie a to i při sezení. Použijte tyto tipy a ucítíte, jak se vaše baterie postupně naplňují, díky tomu pak pro vás bude jednodušší vrátit se na svou běžeckou trať.

1. Bez ranní kávy

Neumíte si představit ráno, krátce po probuzení, bez šálku kávy? Je to jen zvyk. Ve skutečnosti v tomto okamžiku jí není potřeba. Nejlepším časem pro první šálek kávy je časné odpoledne, kdy hladina adenosinu (přítomen v každé buňce lidského těla) začne stoupat. Kofein je pak nejúčinnější, zejména v malých pravidelných dávkách. Večer čtyři hodiny před ulehnutím do postele už ale kávu nepijte, pokud ovšem nemáte v této posteli jiné záměry :-)

2. Snídejte

Jeden americký výzkum ukázal, že ti, kteří nesnídají, mají vyšší průměrný BMI (Body mass index) a méně energie během dne než ti, kteří hodili před odchodem do práce něco do mikrovlny.

3. To druhé taky

I když jste ráno měli solidní snídani, tak už asi 11 hodin jste zužitkovali celou zásobu glykogenu shromážděnou v noci. Dopoledne je ideálním časem na doplnění paliva v nádrži, abyste měli sílu po celý zbytek dne. To může být bageta nebo sladké pečivo či sendvič. Taková injekce sacharidů vám zvýší energii.

4. Zdřímněte si

Pokud jste po poledni ospalí, nepijte další kávu, ale jen krátce si zdřímněte. Ideálních je asi 20 minut spánku, osvěží vás stejně jako hodiny spánku. Hodinu je už příliš dlouho, mohli byste se ponořit do hlubšího spánku a pak budete mít potíže s usínáním v noci.

5. Hledejte slunce

Chybějící světlo může způsobit depresi. Takže pokud máte dojem, že už máte dost šera za oknem, podívejte se na internetu na nabídky cestovek do teplejších krajin. V tomto ročním období jsou relativně levné a nemusíte jet na dva týdny. Stačí několik dní. Na slunci se zvyšuje hladina serotoninu, který je odpovědný za dobrou náladu. Pokud nemůžete odcestovat, snažte se trávit co nejvíce času na čerstvém vzduchu. Skutečnost, že není vidět slunce, neznamená, že nemá na vás pozitivní účinek. Pokud sedíte od rána do večera v práci, o víkendu si skočte na solárko. Také pomáhá.

6. Seďte rovně

Shrbená silueta je nezaměnitelným znakem únavy. Svalstvo je nepřirozeně napjaté a může se vám skřípnout nerv. Když zjistíte, že máte takový postoj, věnujte pár minut jednoduchému cvičení. Sedněte si na židli, ruce volně podél těla, nádech a s výdechem předkloňte hlavu tak, jako by se brada chtěla dotknout hrudníku. Pohybuje se pouze hlava. S dalším nádechem hlavu narovnejte zpět. Opakujte dle libosti.

7. Pospěte si o hodinku déle

60 minut spánku navíc působí jako dvě kávy. Ale jen v případě, pokud využijete tuto extrahodinku na začátku, ne na konci spánku. Pokud si například v neděli pospíte o hodinu déle, než obvykle, rozhodíte si vaše biologické hodiny, budete se cítit ospalí a navíc si necháte ujít Snídani s Novou, což by za 18 let vysílání tohoto pořadu bylo trestuhodné :-).