Za dva týdny se uskuteční v centru Brna unikátní závod Shody AŽ nahoru. Běžce čeká třicet pater výškové budovy AZ Tower. Ti nejlepší si dají „schody“ rovnou dvakrát.

Unikátní závod, během kterého závodníci zdolají celkem 631 schodů, se letos 20. května koná počtvrté a je kuriózní tím, že každý z dosavadních tří ročníků měl jiného vítěze. Loni byl nejrychlejší slovenský towerrunningový specialista Tomáš Čelko. Časem 2:31,96 se na pár setin přiblížil traťovému rekordu. „Schodiště v AZ Tower je hodně rychlé, dá se běžet po třech schodech. Je ale i vhodné pro všechny, kteří si chtějí nějaký podobný závod vyzkoušet poprvé,“ řekl Čelko v cíli.

Kromě krásného výhledu na jihomoravskou metropoli čeká každého běžce v cíli také medaile, ti nejlepší se mohou těšit navíc na finanční odměny, věcné ceny a poháry. Aktuálně je již přihlášena více než stovka účastníků, mezi nimi jsou i junioři a juniorky ve věku od patnácti let.

První z nich se vydá do útrob nejvyšší budovy v Česku v deset hodin a v pravidelných intervalech budou následovat další. Prvních třicet mužů, deset žen a vždy trojice nejrychlejších z každé věkové kategorie pak postupuje do finálového kola, které odstartuje zhruba ve dvanáct hodin. Z něj vzejde konečné pořadí.

Jak se na závod co nejlépe připravit? Je potřeba běhat do kopce, ideálně po schodech. „Natrénovat se samozřejmě dá, jako všechno. Stačí jakákoliv budova, kde je aspoň 10 pater a můžete začít,“ poradil Aleš Čtvrtníček z pořadatelské organizace BehejBrno.com.

Očekává se, že se hodně běžců se přihlásí během posledních týdnů. „Zájem bývá stabilně okolo 300 sportovců,“ potvrdil Aleš Čtvrtníček. Přihlásit se můžete i na místě v den a to dokonce v průběhu závodu. Zkrátka nepřijdou ani diváci, chystá se doprovodný program. Například loni se před budovou promítal na plátno doběh závodníků do cíle.

WEB ZÁVODU