Velkou změnu si užili závodníci brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup. Po úvodní seznamovací dráhové pětce je totiž druhé středeční pokračování zavedlo na kopcovitou trať v okolí hotelu Myslivna v Kohoutovicích, kde se rovina hledá jen stěží. Na bláznivé sedm kilometrů dlouhé houpačce byl nejrychlejší Vlastimil Lysák za 26:32 minuty, který po minulém stříbru vystoupal na nejvyšší stupeň.

Za osvaleným terminátorem finišovaly už typičtější vytrvalecké postavy. Druhý skončil se ztrátou téměř minuty Lukáš Soural a třetí o další zhruba půlminuty zpět doběhl ultramaratonský matador Daniel Orálek, který první díl seriálu vynechal. „Minule jsem byl na padesátce v Itálii, tak mi start vyšel až teď. O víkendu startuji na Pražském maratonu, tak jsem se byl protáhnout v kopcích,“ povídal zkušený Orálek.

Ten kvůli své postavě a zaměření logicky kopce v lásce moc nemá. „Není to rozhodně moje doména. Dolu mi to ještě vcelku vyhovuje, nahoru už je to horší,“ vykládal srdcař, jenž nedávno oslavil už 48. narozeniny. Na startu opět chyběla jindy suverénní dvojice Jiřích – Čípa a Petr. Bude zajímavé, jak bude pořadí vypadat, až se oba postaví na start.

Mezi ženami se o nejvyšší příčku odehrál souboj dvou maminek, které se letos vracejí znovu k závodění a narození jejich nejčerstvějších potomků dělí jen čtrnáct dní. Rychleji náročnou trasu, která se skládá ze tří dílčích okruhů, zvládla Lucie Vaculová, za svobodna Kolková.

„Loni v červenci se mi narodilo dítě, tak znovu začínám závodit. Už toho nenaběhám tolik jako dřív, ale snažím se. Prvenství mi usnadnila slabší konkurence. Letos Triexpert Cup vynechává třeba Páťa Puklová, která se soustředí na jiné závody,“ zmínila vítězka loňskou šampionku celého poháru. „Tyhle kopce nejsou moc pro mě, dávám přednost rovinatějším tratím,“ dodala Vaculová.

V cíli druhou Lucii Johaníkovou porazila o 24 vteřin, třetí o další téměř minutu finišovala Kateřina Staňková. „Myslím, že dřív už jsem Triexpert Cup i vyhrála. Stejně jako Lucka Vaculová se i já k závodění vracím po roční pauze kvůli dítěti. Kopce mi také příliš nesedí, v sebězích se to trochu bojím pustit naplno,“ podotkla atletka Moravské Slavie.

O tom jak kohoutovické kopce umějí být záludné, se v příjemném podvečeru přesvědčila řada vytrvalců. Se slušnými odřeninami protnula cílovou pásku třeba mezi ženami osmá Šárka Horáková. „V jednom ze seběhů jsem to neustála a poroučela se k zemi. Není to však nic vážného,“ usmívala se v cíli a přitom ukazovala potlučené břicho a ruku.

Kopce si účastníci Triexpert Cupu užijí i další středu 9. května. Na programu je totiž náročná trasa v Popůvkách u Brna. Startuje se opět v tradičních šest hodin večer.

Výsledky