O víkendu proběhl v Šumperku 6. ročník ultra-trailové Jesenické stovky – zatím nejlépe obsazené stovkařské akce letošního roku. Na páteční noční start závodu se tentokrát postavilo 219 běžců a běžkyň pevně odhodlaných poprat se s nástrahami 103 km dlouhé trasy s převýšením 4150 m. Na startu nechyběla celá řada zvučných jmen, a proto se dal již dopředu očekávat napínavý souboj nejen o medailové umístění.

Již od startu udávali velmi rychlé tempo Robert Frohn společně s Petrem Hénkem a jejich náskok před dalšími favority pomaličku narůstal. Před první živou kontrolou v Branné, ve zhruba čtvrtině závodu, uniká vítěz předloňského ročníku a držitel traťového rekordu Hének a na vrcholu Šeráku, nejdelšího stoupání na trat, je jeho náskok už více než 16minutový. Deset minut za Frohnem běží víceméně v kontaktu čtveřice Král, Chrobák, Tabarka a Vyvijal. Naopak loňský vítěz Zdeněk Hruška, který na trati míjí jednu kontrolu a musí se zhruba kilometr vracet, ztrácí již více než 45 minut na vedoucího závodníka.

Náskok Hénka stále narůstá, na Klínovci nad Červenohorským sedlem je to již téměř 21 minut a vypadá to nejen na velké sólo, ale i nový traťový rekord. Jenže krátce poté se vedoucí závodník při nešťastném došlapu zraní, musí výrazně zvolnit, před Ovčárnou je již dostižen Frohnem a nakonec vzdává.

Na druhou živou kontrolu na Skřítku, nějakých 27 km před cílem, přibíhá s náskokem jako první loňský vítěz poháru ČSUT Frohn, Hruška na pátém místě ztrácí v této chvíli téměř 19 minut. V závěrečných kilometrech však předvádí neuvěřitelnou stíhací jízdu a zhruba 3 km před cílem ztrácí na Frohna sotva 30 metrů. Robert však v sobě zmobilizuje poslední zbytky sil a náskok uhájí (časy 11:22 a 11:23 hod.). Třetí dobíhá Ondra Tabarka za 11:29 , o 19 minut později dvojnásobný vítěz tohoto závodu, domácí Václav Král.

Velmi kvalitně byla obsazena i kategorie žen. Dvojnásobná vítězka Beskydské sedmičky Marie Zelená však dávala od prvních kilometrů najevo, kdo je dnes nejlepší. Jen v první třetině závodu byla těsně před ní Veronika Drtilová (v cíli čtvrtá za 15:49 hod). V prvním hodně běžecké části získala Majka na loňskou vítězku Elišku Kaniovou 15minutový náskok a ten si udržovala v podstatě celý zbytek závodu. Eliška se postupně z pátého místa propracová dopředu a na Červenohorském sedle dotahuje do té chvíle druhou Alenu Hénkovou, která následně vzdává. Kontakt se snaží držet i vítězka letošní Stovky Jarním Šluknovském Hana Váchová, ale přece jen postupně ztrácí . Ale ještě na Skřítku je to jen 8 minut na druhé místo. Konečné pořadí se ale již v závěru nezmění a v cíli se z kvalitních výkonů a hodnotných věcných cen může radovat Zelená (14:21), Kaniová (14:42) a Váchová (15:10).

Jesenická stovka i letos ukázala, proč je mezi horskými běžci tak oblíbená – prostě za málo peněz hodně muziky – velmi nízké startovné, skvělá organizace a velmi příjemná atmosféra, to není v dnešní době stále přibývajících komerčních závodů tak úplně obvyklé. K tomu připočtěme krásnou trať vedoucí po hlavním jesenickém hřebeni. Věřme, že organizační tým okolo Martina Bence najde i v příštích létech dostatek sil a odhodlání k pořádání dalších ročníků.

Hezkým počinem byly i doplňkové dětské pochody spojené s plněním zajímavých úkolů, kde se nejen neplatilo žádné startovné, ale naopak byli všichni účastníci potěšeni startovními balíčky i občerstvením v cíli.

Výsledky