Téměř se dá říct, že nemuseli běžet a pořadí si mohli určit podle posledního závodu na Myslivně. Další díl brněnského běžeckého seriálu Triexpert Cup totiž na předních příčkách skončil téměř identicky jako minulou středu. V ženách i mužích se lišily jen třetí místa, zlaté a stříbrné pozice měly na necelých osm kilometrů dlouhé trati v Popůvkách stejné obsazení jako v posledním klání.

Nezničitelný Vlastimil Lysák znovu dokázal, v jak výborné je formě, a že mu kopce svědčí. Trailový okruh s úvodním náročným stoupáním zvládl za 27:40 minuty a druhého Lukáše Sourala za sebou nechal znovu téměř o minutu. Zatímco vítěz si do úvodní části nové sezony přinesl pohodu – loni ve stejnou dobu zaběhl Lysák Popůvky o víc jak půl minuty pomaleji, Soural se po nemoci zatím trochu hledá. Za svým loňským vítězným časem zaostal o téměř minutu a čtvrt.

Lysákovo tělo je zralé na vědecké bádání. Nejenže je obdivuhodné, v jakých časech dokáže se svou výraznou muskulaturou zdolávat jednotlivé závody, k zamyšlení je však i jeho regenerace. Lysák je známý tím, že závodní kalendář má opravdu nabitý. „V Popůvkách měl v nohou sobotní Perun SkyMarathon a nebylo to na něm vůbec poznat. Běžel s velkou lehkostí,“ zmínil ředitel Triexpert Cupu Jan Huppert uplynulý program vítěze. Jen pro informaci: Lysák na trati s vražedným převýšením, která se běžela jako mistrovství republiky ve skymarathonu doběhl na 25. místě v čase lehce nad pět hodin.

Jediná novinka na mužských stupních vítězů se v Popůvkách odehrála na třetí pozici. Na Myslivně bral bronz Daniel Orálek, tentokrát ho uzmul Daniel Rubič, který mohl pomýšlet i na stříbro. Za Souralem totiž zaostal pouze o 16 vteřin.

Identicky si první a druhé místo rozdělily i ženy. Lucie Vaculová minule na Myslivně nadělila druhé Lucii Johaníkové 24 vteřin, tentokrát ještě jednu vteřinu na svou pronásledovatelku přidala a i ona, stejně jako její mužský kolega Lysák, dosáhla na druhý triumf v řadě. Třetí na členité trati už s větším odstupem finišovalo další známé jméno Triexpert Cupu Hana Alfery. Letošní první Popůvky si připsaly i jeden rekord. Dokončilo ho totiž 299 vytrvalců, což znamená nejvyšší číslo na jediné nebrněnské trati v historii Triexpert Cupu.

„Chvíli to sice vypadalo, že přijde slejvák, ale nakonec se udělalo krásně a běžci měli výborné podmínky,“ podotkl Jan Huppert, který „ředitelování“ poháru převzal po Tomášovi Kalinovi, jenž zatím dává přednost čerstvě narozenému potomkovi. „Zatím se trochu hledám za mikrofonem při komentování, ale to se podá,“ culil se nový šéf Huppert.

I další díl populárního Triexpert zavede účastníky na trailovou trať. Ve středu 16. května je totiž na programu letos první zastávka v okolí Palackého vrchu, kde na běžce čeká sedmikilometrový okruh s pověstným závěrečným stoupákem. Startovní výstřel opět zazní v šest hodin večer.

Výsledky