14. ročník jednoho z nejnáročnějších silničních běhu, Bystřickem kolem Vírské přehrady, se uskuteční ve Víru v sobotu 26. května. Uzávěrka přihlášek za výhodnější startovné je do 19. května.

Kdo by si chtěl proběhnout Vysočinu, konkrétně Žďárské vrchy, na podzim může uvažovat o Saar Challenge v Hlinsku. Ta se sice uskuteční 22. září, ale nejvýhodnější startovné je při zaplacení do 31. května. Zde pořadatelé připravují tři tratě. Půlmaraton, maraton a šedesátku, na které pravidelně startuje jedna ze současných hvězd českého ultra běhu Štěpán Dvořák, který nedávno za pět dní uběhl 666 kilometrů ze západu na východ republik. Saar Challenge vyhrál před dvěma roky, vloni byl jako vítěz mladých celkově pátý.

Závod ve Víru má sice jen 28 kilometrů a součet stoupání přes pět set metrů. Profil je však jak zuby od pily. Nejnižší místo je v nadmořské výšce 387 metrů a nejvyšší v 665 metrech. Na celé trase je spousta krásných míst s výhledy na okolí Vírské přehrady a to nad obcemi Veselí, Hluboké, Chlum i Věstín. Prvních 10 km probíhá v samé blízkosti přehradní nádrže po pravobřežní komunikaci, kde je zákaz provozu motorových vozidel a také úsek mezi obcí Chlum a Věstín (od 21 do 25 km závodu) je prakticky bez silničního provozu.

Po čtyřech prvenstvích v řadě vloni chyběl v Běhu Bystřickém kolem Vírské přehrady traťový rekordman Jan Janů z Hvězda Pardubice. Český reprezentant v běhu do vrchu bude absentovat i letos. „Mám vrchařskou kvalifikaci,“ uvedl Honza, který z roku 2015 drží traťák 1:34:55 hodiny. Před rokem vyhrál Jan Kohut z Blanska (1:44:02) před dalším tradičním účastníkem Danielem Orálkem z Brna. Mezi přihlášenými je i loňský vítěz miniMUM Michal Glier.

Pro elitní vytrvalce je závod atraktivní i tím, že v srpnu je po dalším, ale profilově lehčím, silničním běhu, Malém svrateckém maratonu na 32 kilometrů, vyhlašován zdejší běžecký pohár, v němž jsou pouze tyto dva závody, a pro nejlepší pohárové muže i ženy jsou připraveny zajímavé finanční ceny.

V soutěži žen nedala před rokem šanci mladší konkurenci padesátnice Ivana Martincová. Ta zde vyhrála po čtvrté, tentokrát v čase 2:13:25. V roce 2008 zapsala traťák 2:00:01. Lepší bilanci, pěti prvenství, má další členka Hvězdy Anna Krátká ze Svitav (osobák 2:00:08), která však bude chybět i letos. Ivana formu má, mimo jiné v květnu byla druhá v Desítce Hvězdy Pardubice, když ji porazila jen Taťána Metelková, a zřejmě svede souboj s podstatně mladšími soupeřkami jako třeba s vloni druhou Mirkou Pešákovou či pátou Eliškou Vlachovou Hutovou. Před rokem třetí Alena Bojanovská nedávno dokonce na jednom členitém půlmaratonu překonala traťový rekord. Startovat má i největší legenda závodu – odběhla všech třináct ročníku a jednou vyhrála Zdeňka Komárková z Olešnice (vloni za 2:22:45.)

Závod si dávají v časech pod 4 hodiny i vysloveně rekreační běžci jako šedesátnice Marie Tesařová, sedmdesátník Josef Holý či padesátník Josef Krátký, který byl třikrát za sebou poslední. „Vloni jsem si až do cílové rovinky myslel, že jsem předposlední. Za mnou běžela od startu Hanka Nádherová, která nevzdává. Proto jsem byl překvapen, že už je v cílovém prostoru. Byla zde poprvé a dost jsem se divil, že jde do tak těžkého běhu, ale jak ji znám běhá i třicetikilo­metrové trailové závody. Holt vírská silnice ji zlomila, zabalila na 21 kilometru a na mě zbyl zase tradiční flek.“