Jarní déšť posledních dní i přímo při závodě smyl nahromaděnou vrstvu pylu, nastolené pořádky v Triexpert Cupu však zůstaly při starém. Čtvrtému dílu brněnského běžeckého seriálu totiž už potřetí v řadě vévodil Vlastimil Lysák před Lukášem Souralem.

„Netlačím zvlášť na pilu, ale v poslední době se mi běhá dobře. Cítím sílu a lehkost, závody si užívám a ani nedobíhám zvlášť vyšťavený,“ pochvaloval si Lysák, jenž lehce přes sedm kilometrů dlouhou trať se závěrečným prudkým stoupákem v okolí Palackého vrchu zvládl za 24:23 minuty.

Lysák v úvodu Triexpert Cupu zvolil zajímavou taktiku. Vybíhá hodně zezadu a své soky ničí strojovým tempem, kterým postupně předbíhá všechny, kdo mu stojí v cestě.

„Úplně si nevěřím běžet zepředu. Zpočátku se běží hodně ostré tempo a já se trochu bojím, abych se hned neuvařil. Proto raději začínám v poklidu,“ zdůvodnil muž s příznačným příjmením, kterému jeho nevyčerpatelný fyzický fond závidí kdejaký sportovec. Na „Palačáku“ Lysák dosud vedoucího Sourala doběhl zhruba na druhém kilometru.

„Zkusil jsem s Vlastíkem asi kilometr běžet, ale déle jsem to nevydržel. V současnosti na něj nemám. Běhá zhruba jako já minulý rok, jenže mně to letos zatím tolik nejde,“ vysvětlil Soural, jenž za Lysákem zaostal o šestnáct vteřin. Třetí tentokrát doběhl za 24:49 František Mahovský.

Za poklesem Souralovy formy oproti minulému ročníku, kdy při nepřítomnosti Jiřího Čípy a Jiřího Petra nebylo o vítězi pochyb, může zejména nedávná prodělaná nemoc a možná trochu předčasný návrat k závodům.

„Pořád to není tak hrozné, podle časů jde o moji druhou nejlepší sezonu. Za loňskou formou ale zatím dost zaostávám. Naběháno však mám dost, tak se snad postupem času zvednu,“ doufal Soural.

Aby však nebylo pozdě. Lysák totiž raketovým startem do Triexpert Cupu utekl všem v průběžném pořadí a ostatní ho budou jen těžko nahánět. „Udělal si pěkný náskok, který budu jen těžko mazat. I když se zlepším, tak ho jen těžko budu porážet s větším náskokem,“ přemítal Soural, který měl v plánu na celkový triumf útočit.

Při pohledu na ženskou výsledkovou listinu si mnozí možná vybavili loňský rok. Tehdy totiž Triexpertu jasně kralovala Patrícia Puklová. Ta letos seriál odsunula na vedlejší kolej a první start si připsala až nyní. Všem však jasným triumfem naznačila, že pořád umí, když druhou v cíli Lenku Polachovou porazila o víc jak minutu a čtvrt.

„Začala jsem pracovat na plný úvazek, navíc mě čeká atestace, takže musím šprtat. Navíc se chci soustředit na trailové závody a podobné běhy, takže Triexpert Cup pro mě není úplně ideální. Také cestování po Brně je hrozné a zabere hodně času. Když to však mám blízko, jako teď na Palačák, tak ráda přijdu,“ povídala povoláním anestezioložka. Třetí za téměř ideálního běžeckého počasí skončila Mirka Pešáková.

Po třech terénních dílech čeká na účastníky Triexpert Cupu změna. Ve středu 23. května je totiž na programu asfalt, konkrétně ten na cyklostezce z Obřan do Bílovic nad Svitavou a zpět. Start je v obvyklých šest hodin večer.

Výsledky