Na druhý ročník turistického pochodu Štramberský Jasoň se přihlásilo neuvěřitelných 3014 lidí.

Počasí účastníkům přálo, ráno bylo sice oblačno a mrholilo, ale ve tři hodiny odpoledne zalilo náměstí ve Štramberku slunce. „Loni jsem byla sama, letos se mnou šly 3 kamarádky „jasoňky“. Šly jsme 29 kilometrovou trasu přes Hukvaldy. Opět skvěle připravená akce. Za mě super a příští rok nějaký kilometřík přidáme. Na startu Jasoňky, v cíli Drsoňky. Děkuji a ahoj za rok,“ řekla jedna z účastnic Lenka Czakanová.

Zájemci si mohli vybrat z 11 tras. Dálkový pochod z Ostravy měřil 53 km, z Bělského lesa vyrazili poprvé také cyklisté a koloběžkáři, jejich trať měřila 47 km. Z Frýdku-Místku se mohli lidé vydat na trasu dlouhou 32 km. Zbývající trasy vedly z Kopřivnice. Tou nejdelší byl okruh Lašskou bránou Beskyd (37 km), trasa přes Hukvaldy měřila 29 km, 14 km měla trasa přes Červený kámen, 7 km vedlo přes Bílou horu a ta nejkratší šestikilometrová byla pro kočárky přes Paseky. Největší zájem byl o trasu přes Červený kámen, kterou absolvovalo 613 turistů.

„Jsem moc rád, že organizátoři dokázali do Štramberka nalákat tolik lidí. Naše město žije z turistického ruchu a tohle je ideální příležitost pro naše drobné podnikatele a živnostníky, jak si přivydělat nad běžný rámec,“ poznamenal starosta David Plandor.

Účastníci pochodu v cíli obdrželi krásné a poctivé medaile, klobásy ze Sedlnic a nápoj. Na náměstí hrála countryová skupina Kondoři „Parádní akce, všem organizátorům velké díky a poklona. Medaile nádherná, klobásky moc dobré a luxusní den strávený s rodinou. Těšíme se na příští ročník,“ libovala si na Facebooku Nikola Pokorná.

Akce se také zúčastnil starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný a místostarostka Příbora Dana Forišková.

Třetí ročník se bude konat opět třetí květnovou sobotu 18.5.2019. „Tímto projektem bychom chtěli zejména podpořit čtyři města Lašské brány Beskyd, kterými jsou Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy a Štramberk. Štramberský Jasoň měl mezi lidmi obrovský ohlas. Příští rok chceme zkvalitnit zejména výdej občerstvení v cíli a také zvýšit počty mobilních toalet. Pravděpodobně také uzavřeme náměstí ve Štramberku automobilové dopravě, protože účast na akci může dosáhnout až 5000 lidí“ plánuje hlavní organizátor Rostislav Bažanowski.

Foto 684× – Lukáš Podolák