Již po osmé se v této zimní sezóně sešli příznivci Brněnského běžeckého poháru, tentokrát v rovinatých Modřicích – městečku na jižní periferii Brna.

V hlavním závodu Modřického poháru 2012, který byl vypsán na 10,5 km, zvítězil Roman Rudolecký z VSK Univerzita Brno. Cíle dosáhl v čase 33:11. Za ním doběhl se ztrátou 12 sekund Jan Procházka (Inov8 Team). Třetí dnes skončil František Mahovský (AC Moravská Slavia – 33:45).

Kategorii nejmladších veteránů vyhrál při neúčasti Dana Orálka (odcestoval na Copper Canyon Ultra Marathon) Petr Kotyza (UNI Brno – 35:34). V padesátnících podal vynikající výkon Pavel Kratochvíl ze Sokola Rudíkov – čas 35:56 znamená, že by 10 km zaběhl okolo 34:30! Podobně skvěle běžel v kategorii MV-3 Svaťa Kudlička (LRS Vyškov – 40:06).

Kratší trať s délkou 5,1 km proběhl nejrychleji při neúčasti suverénního Pavla Brlici věkem ještě dorostenec Jakub Smetana (Eurofoam Sport Team – 17:17). V juniorech na stupních vítězů stanuli Ondřej Jelínek (UNI Brno – 17:53), Michal Sláma (AC MS Brno – 17:58) a Michal Nováček (VSK Univerzita Brno – 18:11).

V ženách zvítězila Lucie Kolková z Brna (19:21). Za ní doběhly Tereza Ďurdiaková (AK Olymp Brno – 19:27) a Simona Vykoukalová (Rocktechnik Triatlon – 19:28). Jako čtvrtá skončila pravidelná účastnice BBP Patricia Gánovská (Vysoké Tatry – 19:37).

V kategorii nejmladších veteránek – a jako šestá žena v celkovém pořadí – doběhla do cíle jako první Ivana Martincová z Moravské Slavie Brno (19:44). Za ní finišovaly Katka Doubková (AK Perná – 20:06) a Martina Matulová (AC Moravská Slavia Brno – 20:55).

Jarní počasí, napínavé souboje na trati

Modřice mají pro běžce holdujícím Brněnskému běžeckému poháru velké specifikum. Jako jediné totiž nabízejí rovinatou trať. Letos muselo z důvodu přestavby mostu přes železniční koridor dojít k její úpravě. Délka hlavního závodu tak byla prodloužena z původních 9,7 km na necelých 10,5 km.

Závod byl odstartován v opačném směru než obvykle, běžci se tak na původní závodní okruh napojili až po proběhnutí boční ulicí. Po absolvování třech závodních kol čekal všechny ještě bonusový okruh „zadarmo“. Místo krátkého seběhu z mostu do cíle další kilometr navíc.

Slunečné počasí a teplota šplhající k + 8°C přilákaly do Modřic 95 běžců na kratší trati a velmi solidních 231 atletů v hlavním závodě. A že se bylo na co dívat! Opět se sešla velmi kvalitní konkurence běžců, orienťáků, triatlonistů a cyklistů.

V ženské kategorii přijela téměř celá špička pravidelných účastnic BBP a přihlížejícím divákům nabídla velmi pěkné závodní souboje. Svou účastí překvapila dcera držitele dosud platného ČS rekordu v hodinovce Ivana Uvizla Martina (TJ Sokol Kolín). Uvizlová je atletkou i orientační běžkyní, s osobním rekordem na 800 m na úrovni 2:13.

Po prvním kilometru závodu se ustálila vedoucí 4 členná skupina, které se snažila diktovat tempo právě Uvizlová, následovaná Ďurdiakovou, Kolkovou a Gánovskou. Až za nimi, ale s minimálními odstupy, běžely Martincová, Vykoukalová a Doubková. V půlce závodu se jala tempo udávat triatlonistka Ďurdiaková, nakonec ale neodolala nástupu Lucky Kolkové, která zvítězila o 7 sekund.

Takticky výborně běžela triatlonistka Simona Vykoukalová, která se po většinu závodu pohybovala okolo 5. místa. Nakonec skončila na 3. pozici, když o stříbrný stupeň vítězů přišla až v závěrečném souboji s Ďurdiakovou. Na Uvizlovou, která závod rozběhla nejrychleji, nakonec zbyla 5. pozice.

V čele mužského závodu se pozice nepřelévaly. Šlo spíše o to, kdo vydrží nastolené tempo. Po prvním kole (3. km) běžela spolu 6 členná skupina, ze které do poloviny závodu odpadli Kohut z UNI Brno, Horáček z Iscarexu ČT a kopřivnický Jakub Ambroz.

Posléze se odpojil i František Mahovský – o vítězství se tak podobně jako v Ráječku rozhodovalo mezi Rudoleckým s Procházkou. Český reprezentant v orientačním běhu tentokrát nebyl schopen odolat nástupu Rudoleckého v závěrečném kilometru, který mohl naplno uplatnit svou specializaci na trať 1500 m (osobní rekrod 3:48).

Do konce letošního BBP zbývají již jen 2 závody

Roman Rudolecký nemá letos konkurenci, ze svých sedmi startů v poháru již popáté zvítězil. Po dnešku se v celkovém hodnocení na stupně vítězů posunuje Jan Kohut, který se umisťuje vždy mezi druhým a čtvrtým místem výsledkových listin a dnes posbíral potřebný šestý start. Ke třetímu místu v hlavní mužské kategorii směřuje Rostislav Pukl (UNI Brno). Zatím startoval ve všech závodech a vždy se umístil v první desítce.

O veteránských kategoriích se ani nemá smysl zmiňovat. Tam je již dlouho vše jasné – Dan Orálek, Pavel Kratochvíl a Svatopluk Kudlička, který dnes již posbíral potřebný 6. start.

V ženách se dnes situace zamotala. Na podium mají ještě šanci Tereza Ďurdiaková (dnes startovala počtvrté) a Lucka Kolková (5. start). To v případě, že přijedou závodit na poslední dva závody BBP – na Myslivnu a do Bystrce. Podobná situace je u Šárky Macháčkové (4 starty), která dnes do Modřic nepřijela.

Tímto upozorňuji, že v pořadí 9. podnik letošního ročníku BBP – Běh okolo Myslivny – se uskuteční již za týden, v neděli 11. března. Běžce čeká krásná zvlněná trať vedoucí převážně lesem mezi Lískovcem a Kohoutovicemi.

Výsledky

444 x foto Mag80

513 x foto Therress

86 x foto Cpavla


Autorem článku je Josef Šitka, běžec žijící v Drnovicích u Vyškova. V loňském roce úspěšně dokončil studia na Masarykově universitě v Brně. Jeho vášněmi kromě běhu jsou hory, film, Polsko a hokejový Vsetín.