Pátým rokem pořádá většinou rodinný tým kolem Jakuba Jaroše seriál běžeckých závodů Kunětická 9 (K9) přímo na dominantě Pardubicka Kunětické hoře. Letos z dvanáctidílného seriálu proběhlo pět závodů. Zatím se běhalo o body do poháru, ale příští klání – Velká cena Kunětické devítky ve středu 27. června od 18 hodin bude o ceny.

„Tratí to bude klasická Kunětická devítka, tedy tratě 9 a 4,5 km. Po závodě se budou vyhlašovat vítězové dle pohárových kategorií. Ceny budou od Pivovaru Pernštejn, Kávovin, Hudy sport. Losovat se budou jako hlavní ceny poukázky o dva páry běžeckých bot La Sportiva – jeden pro muže a jeden pro ženy. V cíli občerstvení v podobě janderovských koláčů. K dispozici budou i testovačky La Sportiva, které bude možné na závod vypůjčit,“ uvedl k připravované k akci Jakub Jaroš.

Kunětická devítka se běhá, se současným startem na úpatí hory, na dvou tratích se smíšeným povrchem – 9 a 4,5 kilometru. Úvodní kilák a něco je společný. Delší trasa poté sbíhá do Němčic a chatovou oblastí k Labi a vrací se ke Kuňce, součet stoupání je téměř dvě stě metrů. Závěrečné dva kilometry jsou opět společné a stojí za to, když si to v úvodu běžci seběhli, musejí „vyšplhat“ těsně pod vrchol Kunětické hory, v závěru zpestřené kamennými schody, aby se pak po asfaltce spustili od hradní studny do cíle na louce u parkoviště. V náběhovém kilometru pod vrchol to dělá padesát výškových metrů na kilometr a při zteči Kuňky je to na dvě stě metrech třicet výškových.

Náročnosti trati odpovídají i časy. Nejlepší jsou většinou zkušení vytrvalci a na „dětské“ trati, ta má součet stoupání ke stu metrů, běhají těsně pod čtyři minuty na kilometr. V pátém závodě vyhrál s minutovým náskokem Tomáš Mocek z AC Pardubice – za 17:18. Letos běžel tuto trať nejlépe v druhém klání jeho oddílový kolega Michal Vokolek. Bývalý krosový český šampion na mílařské distanci dal 17:08. Traťák zaběhli v roce 2016 Vokolek 16:26 a Katka Kubiasová 19:29.

Ale zazávodí si zde každý. Startovní pole uzavírají vytrvalci, kteří běhají těsně po 40 minut, ale jsou to pěkní tvrďáci. Třeba Hanka Nádherová dala nedávno poprvé v životě maraton pod sedm hodin.

V pátém klání dokonce nastoupila legenda největší – Jirka Soukup. V 91 letech to Jirka dal pod hodinu. Protože každé setkání s Jirkou „něco přinese“ mohou se čtenáři těšit na další zajímavé Jirkovy příběhy. „Líbilo se mi tady a určitě si sem přijedu na konci června zaklusat,“ uvedla běžecká ikona.

Hlavní závod na devítce letos po třetí za sebou, tentokrát s půlminutovým náskokem, vyhrál Miloš Kratochvíl z pardubické Hvězdy – 33:17. „Závod tradičně výborně připraven, soupeři kvalitní, trať mi sedla, ale běžel jsem hůře než minule (33:03),“ stručně vystihl závod Miloš, který zde vloni běžel těsně nad 32 minut. Druhý doběhl Ondřej Pleskot a ještě třetí Tomáš Kučírek to dal po 34.

Královéhradecká Marcela Rambová běžela K9 letos čtyřikrát, výkony má také velmi vyrovnané, ale tentokrát byla poprvé těsně poražena, Nejlepší mladá Tereza Svobodová zapsala 38:49, druhá stejně jako Miloš čtyřicátnice Marcela v letošním negativním osobáku 38:57, nejlepšího výkonu letos dosáhla ve čtvrtém závodě – 38:19. Celkově třetí byla další čtyřicátnice Iva Kroužilová ze Sokola Kolín 42:09.

Pro zajímavost na devítce drží traťáky současný triatlonový eliťák Jan Volár 30:41 a hradecká Taťána Metelková – 35:02, také z roku 2016.

Souběžně s K9 částečně i po společné trati na Kunětické hoře proběhli účastníci Běhu na Kunětickou horu, který má start i cíl v Pardubicích a byl zařazen do Iscarex cupu. Na jedenáctikilo­metrové trati byli nejlepší průběžně vedoucí závodníci absolutního pořadí Iscarex Cupu Tomáš Fliedr ze Sádku za 42:04, před Mojmírem Drymlem z pardubické Hvězdy 43:02, a Anna Krátká ze Svitav rovněž závodící za Hvězdu – 52:54.