Novinkou v letošní Velké ceně východních Čech v bězích bylo zařazení Dubinského vinařského krosu. Dubina je součástí Pardubic, u výpadovky na Holice, a nachází se zde stejnojmenné pardubických sídliště, které navazuje na rozsáhlý les, v kterém se závod uskutečnil. Šlo již o osmý ročník pořádaný KPA Pardubice.

Závod se běží na rovinatém okruhu o délce necelé tři kilometry. Muži ho běží třikrát (9 km) a ženy dvakrát (6 km). Nejlepší časy jsem dohledal roce 2013 Jiří Čivrný – 28:12 a o rok později Taťána Metelková 20:46. Závodní dopoledne bylo zahájeno závodem předškoláků na tři sta metrů a v něm vyhrála nejmladší účastnice Kristiana Barvíková z Pardubic. Nejlepším předškolákem byl Matyáš Krátký z Čeperky.

Školáci měli závod vypsán na jeden okruh o délce 1,3 kilometru. Tadeáš Barvík byl sice o hlavu menší než jeho někteří soupeři, ale už jeho outfit naznačoval, že to je borec. Na startu se vážně zeptal: „Budou poháry?“ Pořadatel ho ujistil, že ano. S maximálním nasazením vyrazila pětice závodníků, ale v tomto tempu vydržel až do cíle pouze Tadeáš (5:12) startující za AC Pardubice. Naopak velmi rozvážně vstoupil do běhu sprinter Ondřej Bartoň (5:35) z Ústí nad Orlicí a postupně šel dopředu a bylo z toho druhé místo. Třetí Adam Král z KPA – 5:38. Nejlepší děvče – Nelli Vágnerová z KPA – 5:52.

Proběhl i lidový běh na 1,3 kilometru. V pravé poledne a už za pěkného tepla byl odstartován hlavní závod a roli favorita potvrdil současný nejlepší vytrvalec Královéhradecka Kamil Krunka z Náchoda startující za SK Nové Město nad Metují. Kamil by rád letos vyhrál Velkou cenu a zatím v ní vede. Ale loňský vítěz Jaromír Hradecký také nespí.

"Ráno jsem přijel z pracovní cesty a po krátkém odpočinku jsem vyrazil do Pardubic. Ještě jsem zde nestatoval a rád poznávám nové závody, " uvedl před startem Kamil. Na trati nedal letošní bronzový medailista z českého šampionátu v půlmaratonu soupeřům šanci (29:19). Na konec prvního kilometru, s ním vydržel běžet loňský vítěz Mojmír Dryml z Hvězdy Pardubice (30:39).

Třetí proběhl cílem Miloš Kafka z OK Loko Pardubice 30:51. Čtvrté místo ve finiši vybojoval nejlepší čtyřicátník Milan Uchytil z KPA Pardubice (31:30) před Václavem Rohlíkem (30:31) z AC Pardubice. Ten zde vyhrál před dvěma roky před Drymlem.

Během pár let se dokázal výrazně běžecky zlepšit druhý čtyřicátník, triatlonista David Venzara (34:53), který se se připravuje absolvovat v červnu ironmana v Otrokovicích. Kvalitních časů dosáhli i vítězové dalších kategorii – padesátníky vyhrál jičínský Vladimír Brodský za 32:06, celkově šestý, a nad 60 let Vladimír Bříza z KRB Chrudim za 37:23. V této kategorii místní borce překvapil Andrej Mindžák z Liberce – 44:25 za nímž na třetím místě doběhl populární pardubický kavárník Milan Bajer – 45:44.

Pořadatelé ocenili i dva nejstarší účastníky. Letos osmdesátiletého Standu Doležala (56:46) a o dva roky mladšího Jirku Brycha. Jirka patří k pořadatelům Velké ceny a k závodění se vrátil po zdravotní přestávce. Za mlada dokázal běhat desítku za 36 minut a letos by rád po 36 startoval v Běchovicích.

V soutěži žen byla neúnavná svitavská veteránka Anna Krátká startující za Hvězdu Pardubice, která momentálně vede absolutní pořadí nejen ve Velké ceně, ale i Iscarex Cupu. Krátká vyhrála před týdnem v Cháborech, v sobotu náročný kros v Kounově, v mužích tam byl nejlepší Hradecký, a v neděli uspěla i v Dubinském kro­su.

Na startu byla sice její oddílová kolegyně a loňská vítězka Denisa Kozáková, ale pro ni to byl první start po porodu. Kozáková závod ostře rozjela, ale po kilometru šla do vedení Krátká, která vyhrála i netradičně vypsanou kategorii 45 – 49 let, za 24:18 před chrudimskou Lenkou Jánošíkovou – 26:26, vítězka do 34 let, a Kozákovou, vítězka 35 – 44 let, – 26:49. V mladých veteránkách byla druhá Jitka Rybenská za 28:16 a třetí Michaela Kalinová z KPA Pardubice za 35:44.

Nad 50 let vyhrála Zdeňka Jonášová , která poctivých dvacet kilometrů z Hradce Králové dala na kole, za 29:09 před dlaší Hradečačkou, ta však přijela autem, Hankou Hellerovou – 30:34.

Absolutní vítězové vedle medailí, pohárů a věcných cen obdrželi finanční ocenění a tři nejlepší muži a ženy i volné startovné na další akce, na nichž se podílí KPA Pardubice jako je záříjová Chrudimská desítka nebo dubnový Pardubický půlmaraton.

Po relativně odpočinkovém víkendu čeká běžce v tomto týdnu ve východních Čechách smršť závodů. Ve středu se třeba běží ve Slatiňanech Monako, 10 a 3,6 km. O víkendu například Český pohár v běhu do vrchu, v sobotu z Mladkova na Suchý vrch, v neděli v České Třebové na Kozlovský kopec. V sobotu Běžíme na hrad – tentokrát na pardubickou dominantu Kunětickou horu. Po obědě závody na 5 a 10 km v Nové Pace. A kdo má rád ještě tvrdší běh – Krkonošský půlmaraton v Žacléři se startem v 16 hodin.

V neděli bude na Nové Hradci Králové u rybníku Biřička Hradecký kros, start v 10 hodin.