Po čase přišla opět jeho doména, ve které se libuje a která mu sedí. Po čtyřech rovinatých dílech zamířil brněnský běžecký seriál Triexpert Cup opět do terénu a znovu z toho těžil fantom letošního ročníku Vlasta Lysák. Po víc jak sedmi kilometrech v okolí medláneckého letiště se na vrchol Palackého vrchu dostal jako první v čase 24:19 minuty a druhého Lukáše Sourala porazil o 22 vteřin. „Natož, že mám podvrtnuté koleno, tak to není zlé,“ utrousil v cíli Lysák, jenž přišel k úhoně na víkendovém trailovém závodu.

Lysák si ve středu připsal už pátý triumf z devíti závodů a v parném podvečeru dokázal svůj vítězný čas ze stejného místa z před pěti týdnů zlepšit o tři vteřiny. Všechny tentokrát zaskočil pozměněnu taktikou. Obvykle totiž Lysák začíná zezadu a soupeře drtí stupňovaným tempem, tentokrát za to vzal hned od začátku. „Než jsem se rozkoukal, tak byl snad sto metrů přede mnou. Překvapilo mě to, ale nemohl jsem se ho udržet. Náskok si pak držel až do cíle,“ popsal druhý Soural.

V popředí se tentokrát při absenci několika stálic objevila nová jména. Třetí místo bral za čas 25:42 minuty zkušený Martin Pohanka, který se jindy na stupně vítězů podívá jen sporadicky. „Běhám od mládí, poslední roky jsem však bojoval se zdravím. Vždy mi něco bylo. Tento rok je to zatím dobré, takže přichází forma,“ usmál se pětačtyřicetiletý matador.

Kousek za Pohankou naopak finišoval o generaci mladší vytrvalec. Loňský celkový vítěz juniorské kategorie Jiří Tomek pomalu vystrkuje růžky i mezi dospělými. „Pocházím z Přerova a do Brna si mě vytáhl běžecký trenér Jiří Sequent. Po čase jsem si však uvědomil, že běh nechci dělat úplně vrcholově, takže jsem od něj odešel. Nyní studuju v prváku VUT a běhám si jen tak pro radost,“ objasnil talentovaný závodník.

Zatímco Lysák vyhrál letošní pátý díl, jeho ženský protějšek na něj jeden triumf ztrácí. Lenka Polachová si doběhla pro čtvrté vítězství v čase 29:22, druhá Lenka Kohnová na ni však dotírala. Na vítězku ztratila jen 19 vteřin. Třetí příčku tentokrát uzmula Zuzana Ožanová, která finišovala přesně minutu za vítězkou. „Bylo to strašné. O víkendu jsem závodila na Kralickém Sněžníku a nohy mám dost unavené, navíc to vedro,“ kroutila hlavou Ožanová.

Kopec těsně před cílem na „Palačáku“ vystřídá ve středu 27. června stoupák hned po startu. V plánu je totiž letos podruhé necelých osm kilometrů dlouhá terénní trasa v Popůvkách u Brna. „Pak si dá pohár týden pauzu a znovu bude pokračovat až 11. července na Myslivně,“ dodal na vysvětlenou ředitel poháru Jan Huppert.

Výsledky