Z Vysočiny dorazila do Hradce Králové na 33. ročník Hradeckého krosu naše současná nejlepší běžkyně v běhu do vrchu Lucie Maršánová (na foto v zelené bundě) závodící za pardubickou Hvězdu. A podařilo se jí o více jak 40 sekund, za ideálního běžeckého počasí, překonat letitý traťový rekord Taťány Metelkové. Dvouokruhovou lesní desítku dala a za 36:30 minuty. V mužích zde startoval před lety dle výkonů nejlepší český vytrvalec Jan Pešava, který dosáhl pro současné běžce nedostižného času na této trati 30:34.

„Za týden běžím Mistrovství Evropy a chtěla jsem si dát něco na rozdýchání. Sice byl ve východních Čechách i běh do vrchu, ale na něj jsem neměla chuť. Ještě jsem zvažovala jeden konkurenční závod, ale startovné tam byla pěkná pálka, a proto jsme se rozhodli udělat si s přítelem výlet do Hradce. A závod mě nezklamal, startovné padesátka, krásné prostředí, pohodová atmosféra a celkem pestrá trať splnila moje očekávání. Po závodě se půjdem ještě mrknout do historického centra města,“ řekla po závodě vítězka.

Celkově druhá byla vítězka nad 55 let Blanka Paulů z Maratonstavu za 43:16 a třetí další mladice Kristýna Mervartová z Hradce za 43:36. V absolutním pořadí doběhla Maršánová na celkovém čtvrtém místě, když v úvodu závodu běžela s kolínským Jirkou Křečkem (třetí za 35:35), o kterém nebylo v poslední době slyšet. „Musel jsem se učit na maturitu, kterou jsem dal a nyní se mohu zase více věnovat tréninku,“ řekl Jirka, který by rád pokračoval ve studiu na vejšce.

Absolutní prvenství v Hradeckém krosu vybojoval za 33:16 vedoucí muže Velké ceny východních Čech v bězích, kam byl i tento závod zařazen, Kamil Krunka z Náchoda startující za SK Nové Město nad Metují. „Startoval jsem zde poprvé a závod mě překvapil svoji náročností. Čekal jsem pohodové rovinky, ale bylo to furt nahoru a dolu. První kolo jsem odběhl s Jiřím Šaclem (přítel vítězky a druhý za 33:38) a cuknul jsem mu v úvodním a nejnáročnějším výběhu na konci šestého kilometru závodu.“

Kvalitně byly obsazeny i veteránské kategorie. 35 – 44 vyhrál Milan Uchytil z KPA Pardubice za 36:49 před domácím Tomášem Hellerem, jeho maminka Hana byla druhá nad 55 let, za 38:27. Třetí byl trenér basketbalistů BK Vysoká nad Labem Pavel Novotný – 39:52. V mužích 45 – 54 let byl nej Michal Vokolek z AC Pardubice za 37:28, 55 – 64 let vyhrál Petr Eliáš z Hvězdy – 41:31 a 65 – 74 let Vladimír Bříza z KRB Chrudim za 44:53.

Nad 75 let v neskutečném čase 44:21 František Krátký z Králík, jehož vnuk Jan Pešava mladší byl čtvrtý na víkendovém juniorském šampionátu v běhu na pět kilometrů v čase 15:15, když pár dnů před závodem musel ještě plnit limit, aby v něm mohl startovat. Před tím vyhrál trojku na dráze v rámci Čevonova memoriálu za 8:43, ale to prý nestačilo. Druhý v této početně obsazené kategorii, oceněni byli v ní všichni, byl nejstarší účastník závodu Vítězslav Jantsch (83 let) z Jablonce za 60:07.

Mladé veteránky překvapivě vyhrála Eva Vejběrová z CykloPokr Hradec Králové (46:26), její manžel Honza byl tentokrát až čtvrtý v kategorii, protože měl zdravotní problémy. Druhá Denisa Kozáková dala 46:54. Ve veteránkách 45 – 54 let absolutní vítězka z před dvou let a momentálně vedoucí žena Velké ceny Anna Krátká z Hvězdy, celkově byla čtvrtá za 44:00.

Pořadatelé v každé kategorii ocenili dokonce čtyři nejlepší. První tři dostali finance a čtvrtý balení piva Krakonoš u mužů, u žen bonboniéru. Novinkou byli originální medaile pro nejlepší, které vyrobila ZUŠ Chlumec nad Cidlinou.