V sobotu oslaví 91. narozeniny současná největší běžecká legenda Jirka Soukup z Hradce Králové. Letošní první půlrok mu nevyšel podle jeho představ. Věří, že druhá půlka roku bude výrazně lepší.

Nejstarší český maratonec, který absolvoval v Srchu na Pardubicku v 87 letech, se potýkal se zdravotními problémy. Lednový zánět na chodidle mu znemožnil pět měsíců běhat. Přesto se i v sněhových závějích proháněl po Hradci na kole.

Když se uzdravil a zahájil trénink a přípravu na závody stal se mu osudný právě jeho oblíbený dopravní prostředek. Vybral si Kunětickou devítku, ale dopoledne před závodem ho vypekla jízda na kole. „Lekl jsem se auta, prudce zabrzdil a spadl na zem, dokonce mi při pádu praskla přilba, naštěstí mám akorát naražené celé tělo,“ uvedl po nehodě Jirka. Závod absolvoval, ale. „Byla to asi chyba, můj stav se ještě zhoršil a musel jsem přerušit trénink.“

Přesto Jirka nastoupil týden před svými narozeninami ve veteránském šampionátu v atletice a do Rumburka si jel hodit diskem. V neděli se pak podílel na pořádání Hradeckého krosu. V neděli 1. července se chystá na běh z Meziměstí do Polska.

Jeho hlavní červencovou akcí ve dnech 20. až 27. července, na kterou je přihlášen, je účast ve Zlatém Zátopkově týdnu v Praze. Zde byl mě absolvovat méně náročnou variantu této akce, a to 10 – 5 – 10 kilometrů, účastníci hlavního závodu podobně jako legendární Zátopek ji zakončí maratonem.

Takže spolu s ostatními běžci přejme Jirkovi hlavně hodně zdraví do jeho stále smělých plánů.