I běžeckému mistrovi jako je Miloš Kratochvíl se závod nepovede, ale během pár dnů se dal do kupy a zase soupeřům ukázal záda. Po třech prvenstvích v řadě v Kunětické devítce (K9) doběhl v posledním klání pátý. V cíli to sice hrál na to, že snad ani uspět nechtěl, ale po pár dnech přiznal, že neměl svůj den.

Sedmý ročník Pardubické pětky pořádaný na dráze Hvězdy Pardubice byl zařazen do Iscarex Cupu a pořadatele byli příjemně překvapeni slušnou účastí. Vypsány byly tři rozběhy a všechny byly početně obsazeny. V prvním si pár sekund slávy užil Petr Borek (21:17), který úvodní stovku běžel na prvním místě. Tradičně podporován rodinou, běžela i dcera Agáta (24:42) a fandila manželka se synem, k ní pronesl: „Vidíte já vám, to říkal, že budu první.“

Ale už na dvoustovce šel přes něj Boháč Zamoták (20:42) a po pár kolech převzal až do cíle vedení Roman Jirák (19:39). Zezadu šel až na druhé místo Miroslav Mrklovský (19:44). Z žen v tomto rozběhu zaujala Monika Vebrová (21:24)., která byla nakonec třetí ženou Pardubické pětky.

Druhý rozběh ovládal překvapivě Jan Kalousek (20:39). První kilák dal za 3:45, ale nakonec byl rád, že ho nedorazila druhá žena Markéta Černá (21:07).

Elitní vytrvalci za slušně a bouřlivé divácké podpory startovali ve třetím. Kompaktní skupina vedená Milanem Uchytilem vydržela celý první kilometr, dali ho za 3:30. Startovala v něm i nejlepší žena Barbora Nováková (19:13), která více začala běhat ve veteránském věku a letos dala maraton pod tři hodiny.

Zhruba v polovině závodu vystřídal Uchytila na čele Kratochvíl. V posledních dvou kolech byla ve hře o prvenství čtveřice vytrvalců. Vedle Kratochvíla a Uchytila ještě vedoucí muž Iscarex Cupu Tomáš Fliedr a letošní přeborník Pardubicka v silničním běhu Mojmír Dryml. Nejlepším nestačili Tomáš Mocek (17:27), Václav Rohlík (17:23) a Radek Hejl (17:18). Jedenáctý Karel Radiměřský (18:28) musel finišovat o kolo dříve, aby nedostal od vítěze okruh.

Rozhodovalo se až v poslední čtyřstovce a na Kratochvílův (17:01) stupňovaný finiš nikdo neměl, i když Fliedr bojoval až do cílové šachovnice (17:02). Kratochvíl byl v cíli plný emocí :„Viděli jste to, nikdo mě nevystřídal, jenom se za mnou vezli a přesto jsem dokázal vyhrát,“ neskrýval radost z prvenství. Třetí Dryml dal 17:03 a čtvrtý Uchytil 17:04.

Foto 245× – Iscarex