Že by druhá polovina odstartovala novou éru? Po čtrnáctidenní pauze se znovu rozjel brněnský Triexpert Cup a hned v prvním startu jeho druhé části došlo k překvapení. Kopcovité trati v okolí hotelu Myslivna totiž nevládl letošní dominátor poháru Vlasta Lysák, ale zaskočil ho elitní terénní triatlonista Vojtěch Bednarský.

Na pekelné, sedm kilometrů dlouhé trase zaběhl čas 26:01 minuty a Lysáka zdolal o třináct vteřin. „Minule mě Vlasta jasně předběhl, tak jsem chtěl tentokrát vyhrát. Dopoledne před Popůvkami jsem šel plavecké intervaly, nyní před Myslivnou jsem si trochu odpočinul a bylo to o něčem jiném,“ usmíval se jedenadvacetiletý celkový vítěz Českého poháru v terénním triatlonu.

Lysák však v cíli příliš zklamaný nevypadal. Těšil ho kvalitní čas, ke kterému pomohlo i příjemné běžecké počasí. Nad Brnem panovalo ve středu večer zataženo a po většinu závodu i mírně pršelo. Lysák běžel o osmnáct vteřin rychleji než před dvěma a půl měsíci na letošní první Myslivně.

„Pocitově to nebylo ono. Vždy se běží lehčeji na prvním místě, než když se někoho snažíte dohnat a moc to nejde. Docela jsem cítil i nohy, měli jsme soustředění, takže jsem unavený. Navíc příprava na závod nebyla ideální. Jel jsem na kole a moc jsem nestíhal. Do kopce na Myslivnu jsem tak musel makat a přijel jsem docela zahlcený tři minuty před startem. Čas je však super, takže jsem spokojený,“ šklebil se sympatický sportovní nezmar.

Na průběžně vedoucího muže po jedenáctém díle poháru Lukáše Sourala, který zatím těží ze stoprocentní docházky, tentokrát zbylo třetí místo, když na vítěze ztratil něco málo přes minutu.

Zatímco mezi muži se odehrálo překvapení, ženská kategorie přinesla drama o nejcennější medaili. Do cíle sice doběhla o kousek první Lucie Vaculová, z výhry se však o vteřinu radovala Lenka Polachová, která přidala pátý letošní triumf. Ten získala díky tomu, že na startu vybíhala až za Vaculovou. „Tušila jsem, že to tak bude. Ze všech sil jsem se snažila doběhnout jako první, ale věděla jsem, že Lenka na startu vybíhala za mnou. Vlastně mě docela překvapilo, že mě nepředběhla. V posledním kopci mi totiž dost došlo,“ líčila Vaculová.

Třetí příčku obsadila dosud Triexpertem nedotčená tvář. Za čas 33:31 ji brala Eva Žáčková, která za bronz zaplatila i odřeninami na zadku a rukou. „Trošku jsem to v seběhu přehnala. Bydlím v Kohoutovicích, takže trať výborně znám. Pustila jsem to, jenže jsem uklouzla na štěrku. Přiznám se, že jsem do zatáčky vůbec nebrzdila,“ culila se.

Ačkoli drobná Žáčková absolvovala první start v Triexpert Cupu, o žádného zelenáče se nejedná. Jde o jednu z nejlepších českých skyrunnigových běžkyň, jež vyhrála i juniorské mistrovství světa v této extrémní disciplíně.

„Profilem mi trať na Myslivně sedí, akorát je na mě hrozně krátká. Většinou běhám mnohem delší distance. Jinak se mi model Triexepert Cupu moc líbí. Člověk se proběhne na různých místech po Brně. Bohužel vzdálenější díly kvůli práci a škole nestíhám. Ještě se však nejspíš letos objevím v Pisárkách, kam to mám kousek,“ vysvětlila Žáčková, kterou o víkendu čeká prestižní italský závod Dolomite sky race.

Triexpert Cup opět najíždí na pravidelný rytmus a ve středu 18. července čeká závodníky přesídlení na rovinu. Na programu je totiž obrátková trať na cyklostezce z Obřan do Bílovic nad Svitavou a zpět, která startuje v obvyklých šest hodin večer.

Výsledky