Letošnímu 28. ročníku Běhu kolem Vyškova, Vyškovské dvanáctky, opět jako již tradičně, nepřálo počasí. Z modré oblohy pálilo slunce a na otevřené trati pak bylo docela slušné vedro. Proto se dost běžců v závodě pořádně potrápilo.

Tomáš Steiner si závod jen tréninkově odklusal

Tomáš Steiner /AK Drnovice – 43:18/ si může konečně oddechnout. Po několika měsíčním výpadku zaviněném zraněním kolena se nemohl pořádně rozběhat, ale teď už je vidět, že mu to běží. Ve Vyškově si jen klusal a ze závodu si udělal stupňovaný běh přesně podle tréninku.

Lukáš Soural /VSK UNI Brno – 44:38/ se zase díky posledním dvěma závodům po sobě minulou sobotu a dalšímu ve středu pořádně kousl a byl rád, že ve Vyškově si mohl také jen s rozumem odtrénovat a doběhnout pro druhé místo.

Ovšem mezi muži překvapil třetím místem Zdeněk Hochman /Orel Blučina/SK ICA – 44:49/, který se od začátku letošního roku neustále zlepšuje. Dokázal porazit i ostříleného vytrvalce Milana Adamce /Orel Vyškov – 45:03/, na kterého nakonec zbylo čtvrté místo, ale zvítězil mezi čtyřicátníky.

Irena Pospíšilová má letos parádní formu

Jinak to nejde nazvat. Kde se postaví Irena Pospíšilová /AK Drnovice – 32:07/ na start, tam bojuje vždy o vítězství. I ve Vyškově si závod jen odklusala pro body do celoroční soutěže.

Také Nina Bartoňková /AK Drnovice – 32:50/ má letos neuvěřitelný výkonnostní vzestup. Postupně se prokousává mezi moravskou špičku. Ve Vyškově si jen v poklidu ostřejším tréninkem doběhla pro druhé místo. Třetí mezi ženami přiběhla do cíle trochu překvapivě Dagmar Vrajíková z Otrokovic /33:33/, ta zvítězila v kategorii nad 45 let.

Ve Vyškově již po osmé po nové trati, ale ročník je to 28.

Na nové trati ve Vyškově se běželo letos už po osmé, ovšem závod se běžel již po osmadvacáté. Jak to letí. Trasa plně vyhovuje současným nárokům na pořádání běžeckých akcí na silnicích vzhledem k neustále hustějšímu automobilovému provozu. Závod opět připravili organizátoři z TJ LRS Vyškov v čele s Pepou Kuncem. Zázemí pak poskytl vyškovský atletický stadion. Soutěž je zařazená do Vyškovské běžecké tour dospělých i mládeže a do Orelské běžecké ligy.

Již od devíti hodin se na tartanu objevili nejmenší děti a potom se postupně pokračovalo všemi věkovými kategoriemi až do startu hlavního závodu. Muže čekala otevřená trasa do Radslavic a zpět v délce 12 km a ženy společně s dorosteneckými, juniorskými kategoriemi a veterány nad 60 a 70 let pak zkrácená trať dlouhá 7,7 km.

Vedro běžci nemají rádi

Z modré oblohy pálilo slunce a na otevřené trati bylo vedro. Tak to je něco, co vytrvalcům zrovna moc nesedí. Nějak se s tím ale museli vypořádat, jen nad tím nikdo moc nejásal.

„I na mě už je moc velké teplo a to mi normálně nevadí,“ konstatoval v cíli Tomáš Steiner. „Proto jsem byl rád, že jsem si mohl jen v klidu odtrénovat a nikam se moc nehnat. Není potřeba se v každém závodě zrušit.“ Má řeč!

„Ve středu v Obřanech na Triexpertcupu už jsem toho měl fakt dost,“ přiznal se mi Lukáš Soural. „Dva starty minulou sobotu a do toho středa. Začal mě tahat sval, tak jsem byl rád, že se dnes dalo vcelku v pohodě jen klusat a nedorazit se.“

„Taky jsem toho měla po sobotním dvojstartu dost,“ doplnila Lukášova slova Irena Pospíšilová. „Trochu mě tahá lýtko, proto jsem si dnes po prvním rychlejším kilometru zvolnila a jen závod doklusala.“

„Asi toho už bylo moc,“ řekla mi po závodě Nina Bartoňková. „Před týdnem v Nemojanech, ve středu v Obřanech a dnes to už bylo znát. Závodů je moc, jsem utahaná a mám unavené nohy. Jinak bych běžela rychleji, ale i tak jsem s tím, jak mi to teď běhá, moc spokojená.“

Vyškov je tedy za námi a seriál Vyškovské běžecké tour má teď pauzu až do 22. září, kdy se poběží Tučapská desítka.

Potom už zbývají jen další dva závody do konce soutěže v Pístovicích a v Bučovicích, kde proběhne i závěrečné vyhlašování.

Výsledky

Foto 163× – Zdeněk Smutný