Od rána u nás vedro až k zalknutí. Ovšem v Okrouhlé, která je přece jen trochu výš položená než nížiny kolem Vyškova, po včerejším lijáku parádní vzduch i klima. Ale i zde je léto se vším všudy a přesto tady se běželo kolem sněhuláka. V Okrouhlé je prostě možné všechno.

Mužům vládl Vojtěch Grün

Domácí Vojtěch Grün a zároveň ředitel závodu /Elite Sport Boskovice – 42:17/ již od startu vypálil dopředu s jediným cílem. Překonat traťový rekord. To se mu nakonec o osm vteřin podařilo. Mimochodem. Na start závodu to měl z domu jen přes zahradu.

Druhé místo vybojoval Milan Adamec /Orel Vyškov – 43:59/, když ve druhém okruhu na poměrně náročné trati dokázal předběhnout do té doby druhého Ondřeje Novotného /VSK Univerzita Brno – 44:58/, který nastavené tempo v první půlce trasy neudržel.

Ženám pak Dagmar Koudelková

Mezi ženami na kratší trati si vcelku s přehledem doběhla pro první místo Dagmar Koudelková /ASK Blansko – 27:24/. Za ní se pak držela od začátku druhá Olga Čechmánková /AD TEAM – 27:59/ a třetí se do cíle dostala Zdeňka Suchánková /30:43/.

Běh kolem sněhuláka se dá uspořádat i v červenci

Běžci z Okrouhlé, kde se již roky pořádá Mikulášský běh, který je zařazený do Brněnského běžeckého poháru, ve spolupráci s ELITE Sport Boskovice připravili již druhý ročník Běhu kolem sněhuláka. Je to docela zajímavý nápad v červenci, ale jak je vidět v Okrouhlé se dá dokázat prostě všechno. Ale to je jen moje poznámka. Samozřejmě je všechno trochu jinak, ale pochválit za dobrý nápad to musím.

Sněhulák v lesích je totiž symbol upevněný na stromě na nejvyšším bodě trati, kde je také v zimě křižovatka lyžařských tras.

Pořadatelé připravili organizaci závodu přesně podle propozic Brněnského běžeckého poháru, takže ženy a junioři běželi dřív a jen jeden okruh v délce 5,7 km a muži pak později dvě kola v délce 10,7 km. Samozřejmě nezapomněli ani na děti. Tratě vedly v krásném lesním prostředí po lesních cestách ve zvlněném terénu, kde bylo po pátečním lijáku vcelku dost příjemně.

V Okrouhlé je vždycky dobře

Srdeční pořadatelé, dobrá zábava, les a příroda, co víc si přát. Prostě v létě je v Okrouhlé dobře a závodit tam nebo se jen tak proběhnout je prostě radost.

„Chtěl jsem překonat traťový rekord, tak jsem musel jít od začátku naplno,“ přiznal se mi Vojta Grün. „Byl jsem sice kvůli organizaci závodu docela unavený, ale nakonec to přece jen vyšlo a jsem moc rád.“

„Rozběhl jsem si to s rozumem a držel pořád stejné tempo,“ rozebíral svoji taktiku po závodě Milan Adamec. „A ono mi to nakonec stačilo na druhé místo. Škoda, že jsem musel z kopců na cestách podemletých od vody dávat větší pozor, kam šlapu, jinak jsem mohl běžet ještě rychleji.“

„Překopl jsem první kolo a pak se už jenom trápil,“ jen konstatoval nespokojeně Ondřej Novotný.

„Měla jsem doprovod v Pavle Štoudkové, která si celou trasu se mnou odklusala, tak se mi běželo dobře,“ smála se spokojeně Dagmar Koudelková.

„Moc hezká trať v lese. Spíš jsem si běh užívala, než závodila, protože se mi tu moc líbilo,“ řekla mi po závodě Olga Čechmánková.

A určitě se v Okrouhlé líbilo všem běžcům, protože spokojenost z nich vyzařovala na míle daleko. Také to pak dali hodně najevo pořadatelům a Vojtovi Grünovi.

Jen víc takových závodů. Je radost na ně jezdit.

Výsledky

Foto 129× – Zdeněk Smutný