Eliška Kaniová z Lipové – lázně na Jesenicku vyhrála potřetí za sebou závod Poháru CSUT Týnišťské šlápoty. Závod, jehož 28. ročníku měl start o půlnoci z pátka na sobotu v Olešnici v Orlických horách a po průchodu horami, i po polské části, přes Orlické Záhoří, Julinčino údolí a Potštejn měl cíl v Týništi nad Orlicí, o délce 120 kilometrů se součtem stoupání 3,8 kilometru, hlavně jeho sobotní denní část, doprovázelo tropické vedro. Čas Elišky v cíli byl 16:03:35 hodiny. Závod ve stylu start cíl vyhrál Vít Otevřel za 13:33:07.

Eliška byla na první kontrole po desátém kilometru sedmá, pak dlouho držela páté místo. Na osmdesátém byla čtvrtá a na devadesátém měla na dohled druhého Tomáše Honegra (15:52:29).

„Závod byl v tom dnešním počasí hrozně náročný. V závěru jsem už moc nemohla a závěrečných devět kilometrů spíše šla než běžela,“ řekla mi vítězka v cíli.

Druhou ženou byla Klára Zelenková (17:49:56) a dle jejího vyjádření to byla celkem pohodička, a navíc není nutné moc na ultra trénovat, no když to znáte: "Není mnoho věcí, na které bych řekla, že jsem pyšná. Na toto ano ! Týnišťské šlápoty – 120 km, pár km bloudění navíc, necelých 18 hodin na nohou bez jedné noci spánku = 2. žena, 7. celkem.

A to vše navzdory zranění a skoro tři měsíce chybějícímu běžeckému tréninku a v pekelném vedru." Třetí Nina Baláková dala 18:21:54. Čtvrtá byla Hanka Váchová – 19:35:00, která vloni bojovala s Eliškou o celkové prvenství.

No ultra přináší i drsné chvilky. Do místa startu kratší trati, 60 kilometrů se součtem stoupání 1,4 km, jsem jel s jedním borcem. Ten svedl doslova sprintérský souboj o celkové třetí místo na této trati s nejlepší ženou – Romana Barvínková 8:29:39, která unikla i svému manželovi Martinovi 8:32:02.

„Ztrácel jsem na ně přes čtvrt hodiny, škoda celkového třetího místa,“ konstatoval v euforii. Vzápětí pro něj přišla studená sprcha, chyběla mu poslední kontrola a následná penalizace ho poslala mimo bednu.

Šedesátku vyhrál David Fišer za 7:46:07 před Daliborem Fulkou 8:04:36, který v polovině závodu vedl se čtrnáctiminutovým náskokem. Ve výsledcích jsem našel i dvojici Martin a Anna Batulkovi, v polovině jedenáctí. V cíli Anna Batulková jako druhá žena za 9:55:46, celkově šestá. Martin dvanáctý za 10:28.48.

Kratší trať nedokončila přesně čtvrtina startujících a podobná čísla lze očekávat i na hlavní trati, když navíc souběžně se závěrem trati, posledními padesáti kilometry vede železniční trať a v cíli jste pak co by dup. Závod probíhal ještě v neděli před polednem, na trati bylo po jeho více jak třiceti hodinách posledních šest účastníků ! Před dvěma roky, kdy byla trať podstatně delší uzavírali startovní pole borci, kteří na tratí strávili dva dny a vítěz to dal za dvacet hodin, Eliška Kaniová za 23,5h !