V osmém závodě Hradeckého poháru nestartovali nejúspěšnější z minulých tří klání Jirka Doucha a Taťána Metelková . Po delší pauze se do poháru vrátil Martin Jor a jeho čtvrtý start znamenal čtvrté prvenství, ale o celkové vzhledem k menšímu počtu závodů je mimo hru. Může ještě uvažovat o třetím místě do 39 let. Lesní dvouokruhovou mírně členitou osmičku dal za 28:58.

„V tom vedru bych se nepřinutil jít tréninkově běhat. Závod mě motivoval. Běželo se mi v pohodově, ke konci jsem i trochu zvolnil, když bylo jasné, že to není na traťák.“ Ten drží časem 28:07 Jaromír Hradecký ze Skutče. „Za týden mě čeká trailový běh v Janovičkách u Broumova a pak horský maraton,“ řekl ke svým dalším plánům vítěz.

Oživením byl start maratonce Alexandra Borovce z Chocně, který vyhrál muže nad 40 , celkově druhý, 31:28. Třetí doběhl Pavel Novotný z BK Vysoká nad Labem, druhý do 39 let. Basketbalista je na nejlepší cestě vybojovat prvenství v kategorii. „Příště jsem na dovolené, ale závěrečný závod dám,“ řekl vysoký sympaťák.

V ženách po sedmé vyhrála kategorii do 39 let Jana Solánská z Maratonstavu a má jisté prvenství – 36:00. Ve veteránkách to bude zajímavé až do konce. V osmém závodě vyhrála Evička Vejběrová z CykloPokr – 38:40, vede průběžně před Ivou Čechovou (na foto) – 42:02, ale jak se říká trumfy v rukou má Taťana Metelková, musí však běžet oba poslední závody, zatím má na svém kontě pět prvenství a počítá se sedm závodů.

Vzhledem k hroznému vedru pořadatelé zkrátili okruh pro běžce s pejsky. Vyhrál Jakub Rinn za 8:19 před Janem Havranem – 10:11 a Milanem Brzákem – 10:37.

V soutěži žen se rozhodovalo až v cílovém rovince, spíše tedy stoupání. Do koncovky vbíhala první očividně unavená Sabina Zimová – 11:18, dcera bývalých reprezentantů v kvadriatlonu Jana Zimy a Šárky Zimové, dříve Skalické, ale smála se ta třetí vzadu, spíš měla nejvíce sil a její pejsek ještě dost táhl, Alena Smolíková –11:13, která zdolala i Markétku Hronovou – 11:15.

Někteří závodníci, kteří v minulých letech jenom běhali v tomto roce přešli na horská kola jako Veronika Lhotáková. Mezi bikery jsem poprvé zahlédl další známou tvář z běhání a před pár lety nejlepší českou orientační běžkyni Martinu Zvěřinovou.

Devátý, předposlední, závod Hradeckého běžeckého poháru se uskuteční v úterý 21. srpna se startem v 18 hodin u rybníku Biřička na Novém Hradci Králové.