Český pohár v dlouhém triatlonu a duatlonu zavítal na Slovensko. V závodě Slovakman 226, který se konal 4. srpna v Piešťanech, zvítězili Tomáš Řenč a Helena Kotopulu. Oba si tak zajistili i celkové vítězství ve FORD CZECHMAN TOUR!

„Nečeká nás nic jiného než slovenské triatlonové peklo. 33stupňové teploty a silný vítr vytvářejí v Piešťanech ty pravé havajské podmínky,“ psali pořadatelé před startem v tiskové zprávě. Závodníkům nachystali 3,8 km plavání v Slňavě, 180 km cyklistiky mezi Piešťany a Červeníkem a 42,2 km běhu mezi Loděnicí a městským parkem v Piešťanech.

Na startovní listině závodu mužů figurovala celá řada zajímavých jmen – Vabroušek, Oppolzer, Wainer, Slatinský, Jílek, Holub, Křivánek, Orlický… Největším favoritem byl ovšem Tomáš Řenč, do té doby vedoucí muž českého poháru. A tuto roli potvrzoval už od plavecké části. „Udržel jsem se v popředí s Orlickým. Hlídali jsme se navzájem, abychom si pomohli. Na kole jsem za to ale hned vzal a snažil jsem se vyjet co největší náskok. Před během jsem měl k dobru osm minut. Do maratonu jsem šel tak, abych ho v tom horku zvládl nějak obstojně. Ale náskok jsem držel, a tak jsem si mohl dovolit jít posledních deset kilometrů volněji,“ usmíval se v cíli Tomáš Řenč.

Připsal si nejrychlejší plavecký i běžecký čas, což mu stačilo na vítězný čas 8:23:23. Druhý doběhl s více než patnáctiminutovým odstupem Jan Oppolzer, třetí pak obhájce vítězství Petr Vabroušek.

Tomáš Řenč prožívá fantastickou sezonu. Ovládl Czechmana, Moraviamana a nyní si připsal prvenství i na Slovakmanovi. Díky tomu si už s předstihem zajistil celkové prvenství ve FORD CZECHMAN TOUR. „Letos se mi daří famózně. Formu mám super! A když se mi podaří na Ironmanovi v Barceloně kvalifikovat na Havaj, budu mít splněné všechny cíle pro tuto sezonu.“

Vítězství odřeninám navzdory

V závodě žen měla první místo z minulé sezony obhajovat Helena Kotopulu. Její plány ovšem narušil pád na závodě FORD Challenge Prague. „Bojovala jsem s otokem kolena. A také jsem toho kvůli odřeninám příliš nenaspala,“ uvedla jedna z velkých favoritek závodu.

Po plavání šla z vody na čtvrté pozici, přičemž na vedoucí Rakušanku Muckenhuberovou ztrácela pět minut. „Plavala jsem za 1:03:01? Tak to je super!“ smála se v cíli. „Ale kolo bylo slabší. Podepsal se na mě ten náročný týden, takže jsem po cyklistice ztrácela na první místo 14 minut a vůbec jsem nevěděla, jestli to stáhnu. V každém okruhu jsem ale kousek ztráty odmazávala a podařilo se mi dostat na první místo před Muckenhuberovou.“

Zatímco Helena Kotopulu si pak pohlídala první místo a připsala si vítězství v čase 9:54:23, rakouská triatlonistka závod nedokončila. Stříbro si odvezla Silvie Pavlíčková, bronz brala Markéta Cibulková.

Díky třetímu vítězství má Helena Kotopulu v tabulce Českého poháru v dlouhém triatlonu a duatlonu takový bodový náskok, že ji žádná ze soupeřek již nemůže dostihnout. „Na začátku sezony jsem to ani neplánovala. Spíš jsem se připravovala na závody v zahraničí. Zdravotní problémy mě ale donutily plány přehodnotit a zaměřit se více na domácí pohár. Teď se ještě budu chtít připravit na mistrovství Evropy v Madridu,“ dodává.

V kalendáři FORD CZECHMAN TOUR zbývají už jen dva závody – žďárský Pilman Triatlon a příbramský Klasik Duatlon.

Výsledky:

Muži: 1. Tomáš Řenč 8:23:23, 2. Jan Oppolzer 8:38:45, 3. Petr Vabroušek 8:54:04

Ženy: 1. Helena Kotopulu 9:54:23, 2. Silvie Pavlíčková 10:44:06, 3. Markéta Cibulková 11:02:17

Tisková zpráva

Výsledky