Jak by Emil Zátopek obstál v triatlonu, pokud by v jeho éře už existoval? Jeho úžasná vytrvalost i zavilost by byla skvělým předpokladem pro Ironmana… Jenže to se už nikdy nedozvíme. Každopádně triatlonisté mu složili hold svými výkony na druhém ročníku Zátopkovy 10 v Lomené aleji ve Staré Boleslavi.

Vyhrál totiž všestranný Tomáš Svoboda, mj. mistr světa v biathle, kombinaci plavání a běhu, před Petrem Soukupem, loňským havajským vicemistrem světa. Až třetí skončil atlet, Jan Pernica. Zásluhou jeho rodiny zůstala uhájena atletická čest, mezi ženami vyhrála jeho manželka Dana, dříve Šatrová.

Dubový les poskytl stín nad stezkami, kde před sedmdesáti lety Zátopek trénoval. Ačkoliv teploty oproti minulému týdnu poklesly, na prohřátých paloucích bylo přesto pořádně horko (ke třicítce…). Ale záleželo jen na vás, jak jste si ho připustili. Běželo se totiž intervalově, vymučit jste se museli sami, jen zřídka jste natrefili na výkonnostně podobně nastaveného běžce, se kterým byste se vytáhli.

Svoboda vyrazil zostra jako první. „Měl jsem výhodu. Ještě přece jen nebylo takové vedro a v prvním kole jsem nemusel nikoho předbíhat,“ přiznal férově. „Ne, ne, v tom to nebylo,“ vracel mu gentlemansky Petr Soukup, který naopak běžel až v poslední třetině startovního pole. Rozhodlo jen devět vteřin! Tři nejlepší pak překonali loňský zaváděcí traťový rekord (za 33:58, resp. 34:07 a 34:41) Vlastimila Flégla – obhájce však letos chyběl. Ještě pátý skončil český reprezentant v běhu na lyžích Jakub Gräf.

„První kolo jsem asi přepálil, druhé jsem dost trpěl,“ přiznal Tomáš Svoboda, dvojče olympijského vítěze v pětiboji Davida, který tu loni skončil třetí. Jenže letos mu termínová kolize nedovolila přijet, jinak oba zvažovali, že si dají ještě společnou štafetu (každý jedno kolo). Podle zaběhnutých časů by si i tady mohli ještě dělat čáku na vítězství.

„Když jsem viděl, kolik dal první kolo, vůbec jsem nepočítal, že bych na něj mohl mít. Měl jsem v tréninkovém plánu rychlou pětku, takže jsem to taky narval a druhou nějak doběhl,“ komentoval svůj výkon Soukup, který přijel z Prahy na kole, a na vyjetí ho čekalo dalších 70 km do Jičína.

Oba ukázali výbornou formu – Svoboda míří k zářijovému mistrovství světa ve Swim runu ve dvojici s Petrem Vabrouškem (70 km kombinace běhu a plavání po a mezi stockholmskými ostrovy). Zdatný fyzioterapeut touží letos dobýt na Havaji titul a „pak odejít v klidu do důchodu.“

Krom dalších známých běžeckých tváří nebo horolezce Davida Fojtíka, který vystoupal i na Mount Everest, se statečně předvedl i moderátor Petr Vágner, který měl v nohou Krkonošskou 50 z minulého víkendu a přesto zvládl trať za padesát minut. „Od sedmého kiláku mi úplně došla energie. Teď si musím dát pořádnou pauzu,“ těšil se. Na podzim se však chystá na další velký Spartan race.

Dana Pernicová si výhru užila, zvlášť když nejen že porazila loňskou vítězku Gabriela Weigertovou, ale také překonala její loňský čas (ačkoliv ten byl dosažený na blátivé trati). „Už tolik netrénuju, víc běhám s klienty, taky sedím v kanceláři. Ale sem jsem se nachystala, dva dny si dala pauzu a naplánovala si, že to dám pod jedenačtyřicet,“ usmívala se. Splnila za 40:39 jako 15. v absolutním pořadí. Třetí skončila jen o necelou minutu zpět Barbora Kopřivová.

Atmosféra vládla v lese pohodová, loni zrozený závod pokračuje skvěle. A ještě ji povzneslo zpravodajství z evropského maratonu v Berlíně, kde Eva Vrabcová dobyla bronz! Při tom prostě nemůžete běžet pomalu! Zaběhalo si tu včetně dětí přes čtyři sta spokojených účastníků, ti nejlepší dostali parádní ceny včetně společenských hodinek Prim s vyrytým logem závodu, všechny doběhnuvší děti hračky.

A ještě k triatlonové vládě nad Zátopkovým územím – pořadatelům šéfoval David Dvořák, kdysi také triatlonista, a zdařile moderoval Stanislav Bartůšek, taky havajský Ironman… Zátopek by určitě atakoval devítihodinovou hranici, to mi věřte. A to mám v sobě jen jednoho Svižnýho Emila, svrchně kvašenou devítku ze Sport Beer Edition, která byla k mání.

Kompletní výsledky najdete na www.sportt.cz