V pátek 6. května v odpoledních hodinách vyrážíme do Polska na 12-ti hodinový ultramaraton. Oproti původnímu předpokladu jedeme pouze ve třech: Vilma Podmelová a jako běžci, Otto Seitl jako vedoucí naší minivýpravy. Miroslav Osladil, známý závodník z Olomouce, se omluvil ze zdravotních důvodů.

Závod probíhal na nově postavené trati v Nové Bytomi. Okruh byl dlouhý 1.309 m a na rozdíl od loňska byl skoro bez převýšení.

V sedm hodin ráno bylo na startu připraveno 60 ultravytrvalců ze 4 zemí, z Polska, Litvy, Maďarska a České republiky. Závod byl poměrně kvalitně obsazen: loni stříbrný Marcin Sieja, Adam Jagiela – mistr Polska na 24 hodin, abslovent Spartathlonu August Jakubik, maďarský ultravytrvalec Attila Vozar, jehož osobní rekord na 100 km je 06:47 hodin, Aleksandra Niwińska, která loni v Katowicích zvítězila v běhu na 48 hodin (porazila všechny muže). Před startem dostáváme informaci, že loňský vítěz Vadzim Budnik z Běloruska byl připraven startovat v závodě obhajovat loňský titul, ale díky politickému rozhodnutí nejvyšších běloruských úřadů nikdo z běloruské výpravy nedostal vízum k cestě do Polska.

Počasí nám příliš nepřálo, jasně modrá obloha, sluníčko svítilo skoro celý den. Stínu na trase bylo pomálu, většina trasy vedla otevřeným prostranstvím. Naštěstí se alespoň v posledních 2 hodinách na obloze objevily mraky, trochu se ochladilo a hned se nám běželo lépe.

Já jsem běžel o trochu pomaleji než v Plzni na MČR na 100 km, snažil jsem se držet mezičasy 08:05 – 08:10 na okruh, což se dařilo prvních 7 hodin. Poté jsem začal mírně zpomalovat. Hlavně proto, že jsem trávil delší časové úseky na občerstvovačce, kde jsem si hlavu poléval studenou vodou. Hranice 110 km už byla nedosažitelná, ale podle mezičasů jsem tušil, že alespoň překonám osobák. Nakonec jsem uběhl 105,582 km, což znamenalo nový osobní rekord. Z šedesáti ultravytrvalců jsem skončil na 24. místě a 3. místě v kategorii M40. Kromě medaile a poháru jsme dostali tašku plnou uzenin a masných výrobků.

Brňanka Vilma Podmelová uběhla 103,450 km, mezi ženami skončila na 4. místě a také si vytvořila nový osobní rekord! Celkovým vítězem se stal Ireneusz Czapiga výkonem 132,362 km, mezi ženami vyhrála Aleksandra Niwińska výkonem 127,204 km, čímž o 9 km překonala 7 let starý rekord legendární Barbary Ślachetky. Za zmínku určitě stojí výkon Piotra Silkina z Litvy, který ve věku 70 let uběhl 108,701 km!

Výkony účastníků z České republiky: 4. místo Vilma Podmelová – 103,450 km (osobní rekord) 24. místo Libor Svozil – 105,582 km (osobní rekord), 3. místo v kategorii M40

VÝSLEDKY

FOTOGALERIE


Autorem příspěvku je Libor Svozil, člen Maraton klubu Seitl Ostrava, jehož oblíbenou disciplínou jsou tratě delší než 42,195km. Jeho druhou vášní je metalová hudba.