V patnáctém ročníku trailového Běhu Javořími horami obhájil loňské prvenství Jan Nápravník ze Rtyně v Podkrkonoší. Letos byl vítězný čas 1:20:05 hodiny, vloni magickou hranici pokořil. Spolufavorit závodu a lídr Hradeckého běžeckého poháru Martin Jor byl druhý za 1:21:23.

„Běžel jsem zde poprvé a i když byla trať slušně značená, asi čtyřikrát jsem si v nepřehledném terénu zaběhl. V začátku druhé půlky jsem vedl, ale pak jsem začínal až z třetího místa, přeběhl jsem vracečku při seběhu ze Špičáku a v koncovce se už radši držel v kontaktu s třetím Vítězslavem Šolcem (1:21:32). Ale závod se mi hrozně líbil a rád se sem určitě vrátím. Za týden mě čeká maraton, a toto byla kvalitní příprava.“

Běh Javořími horami je cca 18 km dlouhý kopcovitý obrátkový kros s prudkými výběhy a seběhy a s krásnými lesními pasážemi. Start je v Janovičkách u Broumova (600 metrů nad mořem) a trasa závodu kopíruje státní hranici České republiky s Polskem u Broumova na Náchodsku, zavede vás v polovině na nejvyšší vrchol Javořích hor – Ruprechtický Špičák (880 metrů nad mořem). Před tím a pak při cestě zpět, tedy dvakrát, však musíte zdolat i Široký vrch (840), na něj čeká běžce cestou tam 200 metrů s padesátimetrovým převýšením a při cestě zpět teda zabijácký seběh, vítěz jedné kategorie v něm poznal jeho tvrdost, a Javorový vrch (777).

Když jsem si trať proměřil na mapě zjistil jsem, že součet stoupání dává cca 1000 metrů. Jenom při zdolání vrcholu Špičáku čeká během kilometru vytrvalce seběh z předchozího kopce, Široký vrch – 840 m. n. m., a přistání do nadmořské výšky 775 a pak 400 metrů napříč vrstevnicemi se stometrovým převýšením. Navíc lety se stává trať díky vychozeným úsekům a obíhačkám kvůli popadaných stromům na cestičkách náročnější.

Zajímavý je pohled do historie závodu. Nejrychleji trať zvládl v třetím ročníku za 1:13:46 Karel Šesták. V ženách to byla domácí Lenka Hanušová a její neskutečný výkon 1:24.

Mezi minulými vítězi je i ředitel závodu Radek Kolář, dále třeba cyklista Míra Hornych, orienťák Tomáš Udržal či další osobnost Policka Jarda Mazač. V ženách triumfovala v tomto závodě Jolana Benešová, Eva Vítová, Anna Krátká, Marie Havlová či Šárka Šimonová.

Poslední dva ročníky patřily Anně Beranové, před dvěma roky vyhrál její bratr Jan Beran, letos pátý za 1:23:30. Jejich otcem je legendární lyžař, šestý z mistrovství světa na padesát kilometrů v roce 1978 a pětinásobný vítěz Jizerské padesátky, Jirka Beran. Anna Beranová je nyní členkou běžecké lyžařské reprezentace, ale letos ji závod nezastihl v optimální pohodě. „Nejsem zcela zdravotně v pořádku, a proto mi to dnes moc nešlo,“ řekla po doběhu třetí žena letošního ročníku – 1:37:15. Od startu běžela na čele další repre lyžařka Karolína Grohová z Vrchlabí – 1:32:53, s níž byla polovinu závodu v očním kontaktu Markéta Zeisková z Náchoda –1:34:31.

Grohovi přijeli do Janoviček v silné sestavě. Sestra Karolíny Michaela Háková, před pár lety vetránská mistryně světa v běhu na lyžích, vyhrála ženy nad 45 let – 1:59:40. Její syn Josef Provazník juniory za 1:31:59. Běžel i jejich bratr Radoslav Groh, který v červenci zdolal osmitisícovku Nanga Parbat, sedmý v mladých za 1:32:17.

Čtyřicátníky vyhrál za 1:27:52 Luděk Berka, padesátníky Luděk Zelený za 1:45:24 a nad 60 let sedmdesátník Josef Metelka za 2:02:47.

Zajímavá konkurence se sešla v ženské kategorii 35 – 44 let. Z Hlinska přijela Jana Klinecká (1:42:24), která v začátku druhé poloviny závodu vedla. Ale vzhledem k tomu, že koncovka je běhavější uplatnila svoje seběhové umění Romča Brumlichová z Hronova (1:40:28). „Dlouho jsme zvažovali zda se vydat přes dva kraje, ale stálo to za to. Hrozně se mi zde líbilo,“ uvedla po závodě Jana Klinecká. Třetí byla nejen během ostrá trailařka Eva Pončová z Jaroměře (1:52:49), která tuto kategorii vyhrála vloni a před týdnem si dala padesátku po Krkonoších.