Sobotní čtvrtý ročník Klamošského lesního krosu, start hlavního závodu na deset kilometrů je v poledne, je opět zařazen do východočeské Velké ceny v bězích a letos se dá očekávat velmi kvalitní obsazení a překonání traťového rekordu. O závod totiž projevil zájem vedoucí závodník této soutěže, letos navíc bronzový na českém mistrovství v půlmaratonu, Kamil Krunka z Náchoda startující za SK Nové Město nad Metují, který o minulém víkendu vyhrál běh kategorie super Českého poháru v běhu do vrchu z Jánských Lázní na vrchol krkonošské Černého hory, když porazil i Petra Pechka.

Klamoš je obec v sousedství Chlumce nad Cidlinou, okres Hradec Králové. Patronem závodu je opět miláček místních jednadevadesátiletý Jiří Soukup (na foto s pořadatelem Marcelem Jordanovem), který sem vloni přijel v sedle svého kola z třicet kilometrů vzdáleného Hradce Králové, pak dal náročný závod a na kole dojel i domů, letos pojede autem.

Minulý týden Jirka absolvoval desítku ve Skuhrově nad Bělou v jeho nyní obvyklém čase lehce nad dvě hodiny. „Hrozně se do Klamoše těším. Měl jsem ještě pozvánku na kulturní akci od Milana Richtra z Ústí nad Orlicí, ten je mimo jiné několikanásobný absolvent 24 hodinové běhu v Plzni a vítěz cyklistického závodu na 24 hodin v Nové Pace, kde dal přes 600 kilometrů, ale musel jsem se této legendě omluvit. Nemohu své fanoušky v Klamoši zklamat a zase poběžím. Navíc musím poděkovat firmě Mizuno, která mi prostřednictvím hradeckého obchodu Run4Fun věnovala nové maratónky.“ Před rokem když moderátor závodu oznámil, že se do cíle blíží nejstarší český maratonec, davy se doslova hnuly a Jirka před vedl tradiční finiš – 142:10. „Je to o osm minut horší než vloni, ale jsem spokojen,“ uvedl tehdy v cíli.

Vloni jsem před svým prvním startem v Klamoši mrknul do mapy a zjistil, že v této rovině je v lese jeden kopec. Na startovní čáře jsem zaslechl, že si ho dáme čtyřikrát. To byla velmi mírná slova. Těch stoupání a následných seběhů bylo snad deset, lahůdkou byly zpevněné jílové schody v jakémsi pískovém lomu v lese v půlce závodu, kde byla občerstvovačka. Trasa závodu byla suprově připravena a označena, vyznačen byl dokonce každý kilometr. Se značením trati si pořadatelé velmi vyhráli. Velmi kvalitní bylo i občerstvení po závodě. Letos již dva měsíce před závodem na trati pracoval hlavní pořadatel Marcel Jordanov a odstraňoval náletové dřeviny a rostliny.

O náročnosti závody svědčí fakt, že i když byl kvalitně obsazen, pod 40 to dali jen dva nejlepší muži. Traťový rekordman Jakub Exner (38:43), který před týdnem vyhrál kros v Třemošnici, sem přijel až z Jihlavy. Loňský vítěz Velké ceny Jaromír Hradecký doběhl třetí. Vítězka žen a také rekordmanka Lenka Ungerová (48:32) měla trvalé bydliště v Přerově a přijela na motorce.

V Klamoši se bude závodit od deseti hodin – to startují dětské kategorie.

V jedenáct je start pětky a vloni to nebyl žádný sranda běh. Na startu byla velká běžecká jména. Překvapivým vítězem se stal Vítězslav Šolc mladší z Machova na Náchodsku za 19:59, který dokázal porazit Matěje Trávníčka z Herálce na Vysočině – 20:10. Śolc běžel i desítku a byl pátý. Třetí byla nej žena Marta Fenclová z AC Pardubice za 20:25 a osmá Blanka Paulů z Maratonstavu Úpice za 22:43.

Startoval třeba i legendární Jirka Svatoň z Hořic , který si zopakoval na této trati třetí místo v padesátnicích. „Už neběhám co jsem běhal dřív, a proto si toho velmi vážím, že jsem byl zase na bedně. Vloni jsem musel jet domů a nečekal na vyhlašování. Letos si to chci užít a navíc synátor vzal foťák, takže bude pěkné památka. Za rok přijedu zas.“

Smolařkou dne byla před rokem pardubická Petra Škodová. Ta chtěla v Klamoši běžet pětku a určo by kategorii do 39 zadrženě vyhrála, první Barbora Vídeňská z Chlumce za 27:32, ale přijela pozdě, takže šla do desítky. Sice patřila ke spolu favoritkám běhu, ale nakonec z toho bylo až páté místo. „Bylo to na mě už moc dlouhé a ke konci mi dost docházelo,“ řekla po závodě Petra (51:25, před rokem by tento čas znamenal prvenství), která nyní podruhé v životě očekává radostnou událost.

Po Klamošském lesním krosu pokračuje Velká cena v neděli 26. srpna v Hlinsku na Chrudimsku silničním půlmaratonem. V sobotu 1. září je pak v Lupenici na Rychnovsku půlmaraton a dvanáctka, oba běhy jsou zařazeny do soutěže.