Srocení závodníků na náměstí v Bystřici pod Hostýnem dávalo tušit, že se opět zachvěje rekord co do počtu běžců na startu zdejšího populárního závodu a byla to pravda. Loni startovalo 230 závodníků a letos nakonec vyrazilo na trať opravdu rekordních 247 účastníků Běhu na Svatý Hostýn a to i přesto, že byl takový pařák, až se dal vzduch krájet. Jako ostatně letos celé léto.

Tomáš Blaha všem utekl

Tradiční účastník zdejšího závodu a několikanásobný vítěz Tomáš Blaha /AK Asics Kroměříž – 22:21/ získal brzy po startu slušný náskok, který si držel až do cíle.

Za ním si svůj závod běžel Pavel Dvořák /Biatlon Prostějov – 23:24 / a jen si hlídal druhou pozici. A třetí místo vybojoval biker Martin Hečko /Valachbajk team – 24:26/, když udržel a ještě pak v závěru zvýšil svůj náskok před nakonec čtvrtým Miroslavem Vítkem /24:44/.

Lenka Dušková je ve skvělé formě

Je to tak. Lenka Dušková /Iscarex Česká Třebová – 28:08/ letos na závodních tratích opravdu řádí. I na Hostýn si v poklidu doběhla první.

Za ní bojovala tradičně naplno Lenka Jančaříková /AAC Brno/Orel Židenice – 29:16/, když si pohlídala druhé místo před fantasticky běžící Janou Matyášovou z Dolní Dobrouče /29:39/.

Co pro vrchaře pořadatelé vlastně připravili?

Patnáctý ročník Běhu do vrchu na Svatý Hostýn v Bystřici pod Hostýnem uspořádala Orelská jednota ze zdejšího města jako veřejný závod v běhu do vrchu. Také je tato běžecká akce zařazena do Maratónstav Českého poháru v běhu do vrchu a do Orelské běžecké ligy. Zároveň se zde běželo o medaile z mistrovství České republiky, protože závod byl vyhlášený jako MČR veteránů v běhu do vrchu.

Letošní termín Běhu na Svatý Hostýn vyšel na 18. srpna a závod byl odstartován ve 13 hodin ze zdejšího náměstí TGM. Cíl byl na vrcholu Hostýnu u rozhledny v nadmořské výšce 735 metrů. Běžce čekala tedy trať dlouhá 5 km s převýšením 422 metrů z počátku po silnici a pak po lesních cestách v nádherném prostředí Hostýnských vrchů.

Do Bystřice jezdí všichni rádi

Pohodový závod, který je součástí zdejší poutě, je velmi oblíbený mezi běžci. Ostatně letošní účast to jen a jen potvrdila.

„Snažil jsem se držet své tempo, přestože to v tom horku nebylo jednoduché a v závěru jsem i trochu ztuhl, ale už jsem měl dost velký náskok, který jsem si pak jen pohlídal,“ řekl mi po závodě spokojený Tomáš Blaha.

„Tomáš mi utekl hodně brzy,“ usmíval se Pavel Dvořák po závodě, „neměl jsem na to ho vůbec dotáhnout a ani jsem se o to nepokoušel.“

„Strašné vedro,“ vydechla za cílem Lenka Dušková. „Sice to asi vypadalo jinak, ale dost jsem si mákla.“

„V poslední době se pořád trápím,“ přikývla hlavou na moji poznámku, že to tak vypadalo, Lenka Jančaříková. „A dnes obzvlášť. Snad se brzy zlepší.“

„V těchto končinách se mi moc líbí,“ smála se Jana Matyášová. „Minulý týden jsem si zaběhla ve Vnorovech, dnes tady, budu sem muset zamířit častěji. Máte tady hezké závody a já se tu cítím dobře.“

A zcela jistě byli spokojení jako Jana i všichni další borci, co se dostali do cíle. Jako vždy na Hostýnu, protože závody jsou tady perfektně zorganizované a pořadatelé v Bystřici pod Hostýnem, vše dělají poctivě a s láskou. To je všude poznat. I právě proto se sem řada běžců ráda každoročně vrací.

Výsledky